АНГЕЛА МЕРКЕЛ: Би било добро мигрантите да останат во Србија и Македонија

  • May 19, 2017

Германската канцеларка Ангела Меркел изјави, и покрај двата изборни неуспеси на нејзината партија, дека не отстапува од политиката на отворени граници кон мигрантите, но и дека е подготвена да разговара за загриженоста кај луѓето.

EUROPE-MIGRANTS/GERMANY

“Ако луѓето едноставно не ги сакаат барателите на азил кои се муслимани, само затоа што се муслимани, тоа е против принципите на ЦДУ и германските принципи, изјави канцеларката и лидер на ЦДУ.

Меркел потенцира дека и покрај големите негативни ставови на европските народи за мигрантите, дека постојат држави кои повеќе од отворено се однесувале кон нив.

Германската канцеларка ги пофали напорите на Србија, Македонија но и Хрватска за згрижување и пропуштање на мигрантите од воените подрачја.

Таа го истакна и планот за мигрантите кои сакаат да останат во Европа, а не сакаат тоа да биде Германија или некоја слична држава, да се населат во Србија и Македонија , како и напуштените  делови на Украина. А Хрватска како земја членка на ЕУ тоа сигурно ќе го одбие.

 

ИЗВОР: ЈУТАРЊИ.ХР / АЛ ЏЕЗЕИРА / ДНЕВНИ ЖУРНАЛ

Претходно «
Следно »