Monday, 21/5/2018 | : : UTC+0
iNFOMAX.mk
Македонија
0C

АХМЕТИ ВО УЛОГА НА БАБА РОГА: Ако не се решело името, Али Ахмети се заканува дека ќе се разбуделе „сепаратистичките тенденции“

20%
User Rating

Немањето на консензус во јавноста во двете држави, Грција и Македонија, го стави во погон „планот Б“ со кој треба да се убедат граѓаните а со тоа и политичките елити да прифатат било какво решение со кое ќе бидат задоволни двете страни, се до конечен влез на Македонија во НАТО и затворање на т.н. јужно крило на Алијансата

 

loading...

Ваквиот план започна со заканата која индиректно ја упати лидерот на ДУИ Али Ахмети преку грчкиот весник „Катимерини“ во кое вели дека доколку не се реши проблемот со името, тогаш постои опасност повторно да се појавата старите сепаратистички тенденции, а тоа би претставувало проблем како за Македонија така и за Грција.

„Ако овој спор не се реши работите може да бидат многу лоши. Кога работите одат на лошо за нас, тоа секако ќе има последици и за Атина и со тоа може да се негуваат стари амбиции на различни кругови со архаични ставови за поделба, за нови граници на Балканот. Сметам дека ова е многу опасно за сите нас во целост“, објаснува лидерот на ДУИ.

Во однос на тоа дали и колку е можен политички консензус во Македонија за прашањето за името, Ахмети упатува критики до претседателот Ѓорѓе Иванов, а за опозицијата објаснува дека поддржува решение на проблемот.

„Господинот Иванов испушти одлична можност за да ја подобри неговата слика кај албанската заедница, оставајќи и негов белег во завршувањето на регулативниот дел на Охридскиот договор. Тој одбра да остане на патот на законитоста заглавена на линиите од партијата. Јас очекувам да нема ист пристап и за толку сериозното и долгогодишно прашање за името“.  вели Ахмети за неделното издание на грчкиот весник „Катимерини“.

Според Ахмети, најдобро решение би било двете влади да се договорат, потоа договорот да го ратификуваат во двете Собранија и така да се затвори овој долгогодишен проблем. На таков чекор повика и професорот и лустриран кодош Љубомир Фрчковски, кој го повка Заев да не чека национален консензус, туку да го истурка решението сам и без референдум.

loading...

32 Comments

 1. СПС

  Супер! Ајде да видиме која мајка црна волна преде!
  И нека побрза Ахмети со ова сепарацијава, оти газдите му некако губат свои позиции и сила! Тик, так, тик, так….ајде чекаме!

 2. GARGAMEEL

  DOJDIIII SRCEE MOEEEE

 3. sk mkd

  AМЕТИ ЧЕ ГО ПУКАЛ ПАК хахаха ТРРРТ СЕ УСРАФФФ У ГАЌИТЕ ОД СТРАФФФ ОД АЉИ АМЕТОСКИ ОД СЕЛО ЗАЈАЗИ … ппппппппфффффффффффффффф

  • Jeanna

   Cekameeeee!

  • pavlina milenkovski

   NE TREBA TERORISTI DA NI STAVAA RED VO DRZAVATA

 4. Бозон

  Значи вистна е дека кога цијашот трчаше во тирана, за земјата на протераните шиптари од грција, им ветил надокнада во Македонија. Пошто работите се успиваат, сега “моќниот ратник” аљи, ги потсетува грчињата на договорот.
  Бејлииии … крвав бејли. Пак со напалм?

 5. kire

  ABE ARNAUT BEZDOMNIK PROCITAN SI U SRZ TI NEMA SPAS AKO OSTANE VAKA TI KE ODIS MOZE I VO DOZIVOTE ZATVOR SO DJAFER I GRUBI A AKO PUCAS ZNAS NEKE MOZE DA TE SOBERAT SO PRAHOSMUKALKA AKO NE NIE PUTIN CE SI PRATI PISTOLJ STO EKSPLODIRA . AJDE ARNAUTDA TE VIDIME .

 6. Предраг

  Нешто многу им се брза, и на амнестираниов терорист и на идеологот на сдс предавничка Фрчко кретенот. Треба да се издржи до јуни, после се’ ќе биде поинаку.

  • СПС

   Јас го повикувам секој вистински Македонец и Македонка, да не чека, туку да го стави својот потпис за зачувување на тапијата. Ако неможеме да се бориме со пушки и физички да им се спротиставиме на сатрапите, ова може да го направи секој, за себе си, за своите идни поколенија, за Македонија.

   Изјвата за НЕ ПРИЗНАВАЊЕ долгови на мое име
   И З Ј А В А
   Д О Н О С И Т Е Л И Т Е Н А С У В Е Р Е Н И Т Е Т О Т Н А Д Р Ж А В А Т А –
   Г Р А Ѓ А Н И Т Е Н А Р Е П У Б Л И К А М А К Е Д О Н И Ј А
   Доставена преку Претставничкиот дом –
   Собранието на Република Македонија

   Изјавувам под целосна материјална, морална и кривична одговорност, при чиста совест и здрав разум, дека не признавам правни, политички и финансиски долгови создадени и предизвикани, во мое име и за моја сметка, од страна на нелегалната и нелегитимна Влада избрана врз основа на договори што се во спротивност со Уставот и со уставното уредување на Република Македонија, како и се спротивни со принципите на меѓународното право, важечките меѓународни договори ратификувани од страна на Република Македонија и Резолуциите на Генералното Собрание на Обединетите Нации.
   Принципот на немешање во домашните, внатрешните работи на независните држави е еден од најцврсто воспоставените принципи на меѓународното право. Забраната за мешање во внатрешните работи на државите е суштински дел од правото и политиката на секоја држава да има свој суверентитет, да има сопствен територијален интегритет и сопствена политичка независност. Повелбата на ООН, во член 2 прецизно наведува дека ООН е заснована на принципот на суверената еднаквост на сите нејзини земји-членки. Сите земји-членки треба да ги решаваат споровите на мирен начин без загрозување на меѓународниот мир, безбедност и правда, и дека во меѓународните односи сите земји-членки не смеат да го загрозуваат територијалниот интегритет и политичката независност на која било држава.
   Од друга страна, и во Декларацијата за принципите на меѓународното право што се однесуваат на пријателските односи и соработка меѓу државите во согласност со Повелбата на ООН [UNGA res. 2625(XXV) 1970] стои обврската за немешање во домашните работи на која било која држава. Генералното Собрание на ООН има усвоено Декларација за недозволеноста за интервенција и мешање во домашните работи на државите (UNGA resolution 2131 (XX) 1965), а принципот е исто така потврден и од страна на Меѓународниот суд на правдата во случајот “Никарагва”.
   Имајќи ги предвид важечките одредби од Уставот на РМ, сите законски норми содржани во позитивното право на РМ, како и ратификуваните меѓународни договори, ги сметам за ништовни и не ги признавам правните акти донесени од нелегалната и нелегитимната власт инсталирана во месец јуни 2017 година со кои целосно се нарушуваат суверенитетот на државата, нејзиниот територијален интегритет, политичката независност и уставно-правниот поредок на Република Македонија. Во превод, сите акти предложени од нелегалната Влада, а доставени до нелегално избраниот Талат Џафери на функцијата Претседател на Собранието на РМ, не ги признавам, и нема да ги применувам во правниот промет.
   Изјавувам дека не ги признавам и нема да ги применувам во правниот промет:
   1. Договорот за добрососедство преговаран од страна на нелегалната Влада и ратификуван од страна на Собранието на Република Македонија со кое претседава нелегалниот Претседател на Собранието на Република Македонија.
   2. Задолжувањата на граѓаните на Република Македонија преку различни форми на странски кредитирања и издавање на домашни и странски обврзници од моментот на избор на нелегалната Владата на Република Македонија.
   3. Против-уставнот закон за употреба на јазиците предложен од страна на нелегалната Влада, а усвоен од страна на Собранието на Република Македонија со кое претседава нелегалниот Претседател на Собранието на Република Македонија, доколку биде повторно нелегално изгласан спротивно надоставените забелешки од научната и стручната јавност, како и од Претседателот на Република Македонија, Ѓорѓе Иванов.
   4. Какво било решение за спорот за името кое е во спротивност со Резолуциите на Советот за безбедност на ОН со кое ќе се направи обид за промена на Уставот на Република Македонија, како и во меѓународната употреба на нашето име. Нема да го признавам за свое кое било ново име со кое се менува Македонскиот идентитет, Македонскиот јазик, Македонската историја и име кое го нарушува достоинството на мојот народ, и стратешките интереси на мојата земја.
   Исто така, изјавувам дека ќе сторам се што е во рамките на моите можности да ја информирам севкупната македонска јавност за инфлаторната против-уставност што е создадена во последниве години, со цел заштита на националните интереси на Република Македонија.

   Подносител на Изјавата

   ————————

   ________________________________________

   Ова погоре е изјавата што во понеделник на 29ти јануари јас и Мирка ќе ја доставиме на адреса на следните институции и нивните архиви:
   1. До архивата на Собранието на Решублика Македонија, ул. 11 Октомври бр. 10. Скопје
   2. До канцеларијата на Претседателот на Република Македонија Ѓорѓе Иванов, Ул. Ацо Карамнов 33А Скопје.
   3. До архивата на Владата на Република Македонија, Булевар Илинден Бр. 2, Скопје.

   • Ag`r

    Zosto nema email adresa pa da se dostavat vo pdf do Sobranieto… site na kup a moze I na nekolku kupa. Vaka poedinecno lugjeto moze lesno da se najdat vo nevolja. Drugo e koga nekoj (ako ima ) koj ke gi stiti pravata na potpisnicite .
    kaj Koj I kako ke ke moze potpisnikot da se pozali ako mu nametat obvinenie “terrorist” samo zatoa sto go potpisal ovoj document!!!!
    Velite deka pravni lica go kreirale textot, a sto tie nudat ako podrzuvacite bidat maltretirani.
    Ovoj proekt trebase da bide zastapen vo debatnite emisii na TVata so upatstva kako i kade da se dostavat a potoa so snimanje da se nosat vo Sobranieto…..

    • СПС

     Емеил адресата е:

     [email protected]

     А што се однесува до правната заштита…тоа го нема повеќе во Македонија. А ако вака продолжиме ќе нема ни физичка заштита да има повеќе. А ти Агр, ако се плашиш, не мора да потпишуваш. Затоа сме дојдени до ова дереџе. Сите ние сакаме заштита од некого, но дојдено е времето ние да дадеме заштита, заштита на идните поколенија и заштита на Макеонија. До нас поединечно е да одлучиме. Секој со својата совест и свест.

     • Ag'r

      Poentata mi bese za organizirana megjusebna solidarnost vo slucaj nekoj da se najde vo nevolja… normaplo deka potpisav i go isprativ … no replay yet….

 7. Ivan Shurkov

  A sto ke bide vo juni?)

  • Solun Skopje Sandanski vo Mkd

   Ke im pocnat godisnite odmori i ke nemaat vreme za – gluposti !?

 8. Stefan

  od Strav ednoto jajce mi izbega ABE KUSH tamu GOMNO edno TERORISTICKO Staveno od Bond Stil I Americka Ambasada KUSH KUSH

 9. topuz do kolena

  siptarski intelekt

 10. Zoran

  Демек племево ке го ставелен на on, Абе гони е говедо едно ненормално.

 11. Makedon

  Albanija, Kosovo, Ruta na golem Droga, Pekmez za Amerika i Evropa.
  Nasi Politicari (biznismeni) so prodazba na sve Makedonsko.
  A na Ali Ahmeti: aram da mu e Vozduhot sto go disi Makedonski.

 12. ТИТО

  МАРШ БЕ , ТУКУ ДА ТЕ ПРАШАМ КОГА „ЗА СОЖИВОТ“ ЌЕ ПРОЗБОРИШ МАКЕДОНСКИ, ЈАДЕШ НАШИ ПАРИ!

 13. Vistinata koja boli

  Ништо чудно од некој што не прозборел мнакедонски и кој очигледно не ја чувствува Македионија за своја земја и затоа нема проблем ниту со името !? Тој ја користи неслогата на двете најголеми партии и партизираноста на македонските граѓани, за спроведување на нивните агенди по однос на двојзичноста, а сега и по однос на името ! Колку се сеќавам СДС добија предлог од ВМРО ДПМНЕ да направат коалиција, дури се обврзаа дека ќе гласаат за законите што ќе се донесуваат, со што ќе го оневозможаеа Ахмети и ДУИ да ги спроведуваат своите барања и уцени !? Но очигледно, заради аномизитетот што СДС го чувствува кон ВМРО, сметајќи се себе за елитна партија, како и нивното традиционалното одработувањето во корист на целите на ЕУ и САД, ваквиот предлог не беше профатен и сето ова што сега и се случува на Македонија е резултат на тоа !?

  • Vistinata koja boli

   Исправка: оневозможеа ; анимозитет; традиционално

   • Vistinata koja boli

    Исправка : македонски ; Македонија ; прифатен

  • MANIMAL666

   По мајка колку шо знам е торбеш. Велеа дека вујко му си зборува македонски.
   Аку ме измамиле, ве мамам и јас ;-).

 14. Kole

  Da ne odi v,planina kaj terorisine
  TAMU TI..E MESTOTO.
  TI SI TERORIST
  ČOVEK NEMOŽEŠ NI DA BIDEŠ.

 15. Makedonija vecna

  Ali Ahmeti e govno od covek!!!
  Uste go drzat amerive na politicka scena, za da go ucenuva seljakon od murtino.
  Ama kaj i da e i ova ke projde, pa posle koa ke gi shutnat ko zadnji partal…ima da si go nabutaat u dupe sekoj zbor sto go izlajaa.
  Stoka!!!

 16. MK Patriot

  Abe neli ovoj (imeto ne mu se zasluzva da se spomni) bese, ili e se uste bolen?? Neli imase seriozni “Zdrastveni Problemi”? Da CRKNI sto pobrzo!! Toa ke bidi NAJ pozelno za mir vo Balkanot! POZ do skoro mrtviot A.A 😉

 17. Jordan Gruev

  I glasachite koi glasaa za SDS se vinovni shto Makedonija e ucenuvana od teroristite. Da znaat deka spisocite se spremat i ako ispadne da treba da gi branime nacionalnite interesi so oruzhje, nema da gi prostuvame nivnite deca.

 18. BOND

  samo vie si komentirajte….

 19. BOND

  so tastatura vo race ne se brani drzava…pozz

 20. Marko

  Sega ne znam dali im preti na Makedonija i na Grcija, ili pak na site vo regionot. Samo da ne zaboravi deka i toj a i site ostanati koi se so nego se samo kolateralna steta, zasto onie koi sto mu go cuvaat grbot sega, ke go pukaat vo istiot toj grb koga ke im zavrsi rabota…I da znae deka rabotata mu e pri kraj i “mandatot” skoro ke mu istece…

 21. Trpe

  Nie so dusa go cekme toa no vasat sila e vo Amerika vie ste kako kucinja vrzani na kus sindzir ako ve pusta i nasskaat toga ste silni dodeka ne dobitete po zabite a posle ke cimolite!

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

loading...

Контактирајте Не

Контактирајте

Email: [email protected]

Address: 1000 Скопје, Р.Македонија

Календар

May 2018
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

iNFOMAX.mk на ФБ