ВЕДНАШ РЕШЕТЕ НЕКОЛКУ ПРОБЛЕМИ: Неколку причини да почнете да јадете сливи!

  • September 21, 2017

Во овој период сливите ги има во изобилие, па е вистински момент ова нискокалорично овошје да го искористите во својата исхрана.

Додека во останатиот период од годината можеме да ги јадеме во различни други облици (мармалад, суви сливи…) сега е вистински момент да си угодите себеси со сочни свежи сливи, кои ги има кај нас во изобилие.

Еве само неколку причини по кои не би требало да размислувате многу за тоа дали се сливите добри за вас:

Сливите се едни од најдобрите нискокалорични овошја со многу мал гликемиски индекс. Така што, наспроти својот сладок вкус, сливите нема да предизвикаат качување на нивото на шеќерот во вашата крв.

Тие содржат и незанемарлива количина витамин Ц, кој ја поттикнува борбата на организмот со инфекциите и го зголемува нивото на апсорпција на железото од храната, заради што имаме повеќе енергија.

Фенолските состојки на сливите, како што се процијанидин, неохлорогенска киселина и кверцетин, ги намалуваат воспаленијата и помагаат при неутрализацијата на кислородот, кој може да ги оштети нашите клетки.

Претходно «
Следно »

loading…