ВЛАЖНИТЕ СОНИШТА НА ПОРОШЕНКО: Русија ќе биде разрушена, изјави Украинскиот претседател поради спорот со „Гаспром“

  • March 8, 2018

Украинскиот претседател Петро Порошенко ја обвини Москва за непочитување на законодавство и меѓународното право во врска со спорот меѓу Руската гасна компанија “Газпром” и украинскиот “Нафтогас” и додаде дека Русија поради тоа ќе бидат разрушена.


“Ако Русија не го почитува законот и не ја спроведува одлуката на Арбитражниот суд во Стокхолм, верувам дека ќе биде целосно разрушена. Таа мора да се помири со оваа одлука “, рече Порошенко.

“Русија мора да го прифати казната во согласност со апсолутно прецизна постапка на судот – ако” Гаспром “не ја спроведе одлуката на Судот ќе имаме случај на повреда на меѓународната трговија”, изјави украинскиот претседател.

Арбитражниот суд во Стокхолм му нареди на “Газпром” да му плати на “Нафтогас” 2.56 милијарди долари во компензација за недоставениот гас, по што руската компанија започна со постапката за раскинување на договорот со украинскиот компанија.

Официјален Киев, во меѓувреме, го обвини Газпром дека не го почитувал договорот и ја нарече одлуката на Газпром “гасна уцена”.

Претходно «
Следно »