ВО ЕУ ВЛЕГЛЕ 118.000 АЛБАНСКИ АЗИЛАНТИ: Нелегални емигранти од Албанија и Украина

  • July 28, 2017

Официјалната статистика потврдува дека албанските граѓани продолжуваат да емигрираат со висока стапка кон земјите од ЕУ.

– Според Евростат во изминатите три години,односно периодот 2014-2016 година, во некоја од земјите на ЕУ влегле над 118 илјади нелегални емигранти од Албанија. Поголемиот број од нив или 101 илјада биле депортирани,процес кој продолжува и во 2017 година.

Европскиот институт за статистика,Евростат,во извештајот наведува дека само минатата година се депортирани 42.600 албански граѓани и оти тие ја предводат листата на депортирани граѓани од земјите на ЕУ со голема разлика од другите држави.

– Во текот на 2016 година,земјите на ЕУ депортирале вкупно 226 илјади нелегални емигранти,што е најголем број по оној во 2008, од кога Евростат почна да ја објавува статистика за влез и излез на емигранти,при што секој петти бил албански државјанин,јавуваат албански медиуми.

По албанските граѓани,на второ место се емигрантите од Украина со 22.600 депортирани, додека од балканските земји на четврто место е Косово со над 13 илјади депортирани.

 

Претходно «
Следно »

loading…