ДОКОЛКУ САКАТЕ ДА НАМАЛИТЕ КИЛОГРАМИ, НЕ ГО ОТСТРАНУВАЈТЕ МЕСОТО ОД ИСХРАНА, ЕВЕ И ЗОШТО

  • August 6, 2017

Што е протеин? Протеинот се состои од молекули, секој молекул е група на аминокиселини кои го обликуваат мускулното ткиво. Постојат 20 аминокиселини, од кои 8 се неопходни, а 11 не.

Храната која содржи протеински молекули, содржи исто така во себе и различни количини на аминокиселини. Но, тоа што треба да го знаете е дека небитните аминокиселини можат да се произведат во самото тело, додека пак останатите не можат. Заота мораме да ги внесуваме преку храната. Протеините ќе ви помогнат во јакнење на коските, ноктите, косата и забите. Влијаат и на здравјето на органите, како мускулите, лигаменти и нерви. Протеините имаат важна улога во произведувањето на хормони и имунитет. Тој исто така најмногу и заситува.

Парче свежо домашно пилешко подготвено на жар или бифтек со богата витаминска салата, не штети на вашата линија како компирот, лебот, тестенините и сирењето. А сепак и на вашиот организам му значи многу, а и навистина ќе бидете сити!

Претходно «
Следно »