ДОЈДЕ, ГИ ВИДЕ, ГИ ЗГАЗИ: Не престануваат реакциите на социјалните мрежи по вчерашното гостување на Мицкоски на „24Вести“

  • February 21, 2018

Динамичен и доминантен настап на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во дебатата „Отворено“ на 24 Вести. Вакви се коментарите на јавноста по вчерашното интервју на кое Мицкоски одговараше на прашања поставени од повеќе провладини новинари.

Мицкоски меѓу другото во интервјуто рече дека клиентелизмот и сервилноста на судството треба да се сузбијат.

Реформи во судскиот систем и обезбедување на непристрасност, односно да исчезне клиентелизмот, субјективноста и сервилноста мора да бидат лајт мотив како ќе се реформира судскиот систем, како би требало да функционира во иднина, изјави Мицкоски.

-Ова е проблем од осамостојувањето, од државноста, и тоа е императив за нас политичарите како да го надминеме и јас лично како човек во иднина многу ќе се занимавам како да обезбедам независен и комотен, самостојен судски систем во Република Македонија. 27 ноември е еден тажен ден за македонското судство, кога една група луѓе беше приведена, тука се случија многу лични трагедии и не само тоа што не пеестанува, туку интензитететот на притисок се зголемува, се продолжуваат тие притвори без докази, вели Мицкоски.

Коментирајќи го законот за јазици, Мицкоски рече дека тој е антиуставен и неприменлив.

На прашање каков е ставот на ВМРО-ДПМНЕ за изгласаниот Закон за употреба на јазиците од страна на владејачкото мнозинство на СДСМ, Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во емисијата Отворено на ТВ 24 истакна дека во неколку прес конференции го кажал ставот на ВМРО-ДПМНЕ а тоа дека овој Законот е антиуставен и неприменлив.

– Ги повикавме владејачките коалициони партнери да формираме работна група која што ќе ја сочинуваат сите парламентарни партии, каде што ќе повикаме експерти, претставници од македонската академија на науките и уметностите, претставник од кабинетот на претседателот на државата, додаде тој.

Мицкоски потенцираше дека причината поради која поднеле голем број на амандмани е поради тоа што биле брутално одбивани од страна на Владата на СДСМ да формираат работни групи. Тој уште еднаш побара од владејачкото мнозинство да го повлечат законот и да седнат на маса се со цел да се подобри законот и да се направи применлив за сите.

Мицкоски рече дека не само што ВМРО-ДПМНЕ смета дека е законот за двојазичност е неуставен, туку дека и голем број на експерти и универзитетски професори го окарактеризирале истото.

Претходно «
Следно »