ДРОНОВИ, ХАУБИЦИ, ПУШКИ: Што стои позади воениот повик на Сарево – „за не дај Боже“?

  • April 15, 2018

Последните инфламаторни изјави на Бакир Изетбеговиќ зборуваат за предрасудите кои тој ги има за својот народ, бидејќи Бошњаците не сакаат војна.


Претставникот на бошњачкиот народ во Претседателството на БиХ го поддржа претседателот на Владата на Федерацијата на БиХ во комплетирањето на производство на одбранбената индустрија на БиХ. Исто така, Изетбеговиќ, изјави дека во прилог на пушките, кои веќе се произведуваат, се произведуваат и мобилни хаубици, беспилотни летала и производство на секој вид на муниција.

“Ние ќе го произведуваме тоа за пазарот, но исто така и за” не дај Боже “, рече Изетбеговиќ.

Нема ништо нелегитимно, со цел да се заокружи производството на одбрамбената индустрија, но Изетбеговиќ, не би бил Изетбеговиќ кога неговата изјава не би била заканувачка. Токму тоа е проблемот со ,, не дај Боже “.

Целиот свој последен мандат Изетбеговиќ и неговото опкружување се заканува со војна, вели експертот за безбедност Џевад Галијашевиќ. Со инфламаторни изјави, сее страв, корисни за неговата предизборна активност, додава Галијашевиќ.

“Тоа кажува какво жалосно мислење има за својот народ. Бошњаците не се будали, Босанците не се за војна, Бошњаците не размислуваат за војна како него. Во прилог на фактот дека навистина постојат шест големи фабрики за оружје во ФБиХ, и дека овие фабрики се под контрола на федералната влада, а за нив не постои соодветна контрола и безбедност – јасно е дека ова се сериозна инфламаторни пораки “, вели Галијашевиќ.

Кога ќе се земе во предвид, додаде Галијашевиќ, дека одбрамбениот систем се состои од паравоените и пара-полициските структури контролирани од страна на одредени исламски земји и, се разбира Изетбеговиќ заканата треба да се сфати сериозно.

“Не може воената индустрија, било во производството, ниту во контролата на ова производство, може да биде под контрола на ирелевантното Министерство за индустрија. Ова не е било која индустрија, туку воената индустрија. Таа мора да биде под контрола на армијата и на одбраната “, вели Галијашевиќ.

Покрај хушкачките изјави, Изетбеговиќ ги прикажа и своите предрасуди кои ги има кон Бошњаците, кои, како што вели Галијашевиќ, не сакаат војна и нема да му даде повеќе илјади гласа поради тоа што се заканува со војна.

Бакир Изетбеговиќ е се подоле политичка скала кај бошњачкиот народ, објаснува аналитичарот од Бања Лука, Анѓелко Козомара.

,, Од ден во ден го губи своето влијанието меѓу својот народ и мора со ратоборни изијави да го крева својот рејтин, во случај неговиот рејтинг до октомври да остане ист. Неговата политичка судбина е навистина несигурна бидејќи има листа на влијателни и моќни луѓе кои повеќе не го поддржуваат. Смешно звучеше неговата изјава за секој познавач на ситуацијата во БиХ дека ќе продава оружје на меѓународните пазари, а дел ќе остави “за не дај Боже”, вели Козомара.

Козомара додава, станува збор за застарена технологија и мали количини што никој не би ги купил во светот. Изјавата на Изетбеговиќ “за не дај Боже” не треба да се сфати како сериозна закана ако тоа е негово оружје. Сепак, тој “за не дај Боже” има поддршка од Западот, смета Козомара.

Претседателот на Република Српска Милорад Додик, исто така, реагираше на заканите на Изетбеговиќ. Еден бошњачки член на Претседателството на БиХ испраќа заканувачки воени пораки и оди на патот што води кон конфликт, вели тој.

Сонот на Изетбеговиќ за војна нема легитимитет, додаде Додик, бидејќи да се икористат вооружените сили на БиХ, Претседателството на БиХ мора да донесе одлука. Ако Изетбеговиќ сака да ја користи полицијата во ФБиХ, тогаш треба да се бара согласност на политичките претставници на хрватскиот народ, чија поддршка ја нема, додаде Додик.
Само РС има легитимен авторитет над некоја вооружена структура во Република Српска, тоа е полицијата на РС, која е зачувана и покрај напорите и проектот за пренесување на контролата над полицијата во рацете на властите во Сараево, рече претседателот на Српска.

Претходно «
Следно »