Дури и по смртта ги остава сите во шок: Што напишал Праљак во второто проштално писмо?

  • December 2, 2017

Слободан Праљак освен на семејството оставил проштално писмо и на својата адвокатка Ника Пинтер.

Писмото е пронајдено во неговара ќелија, а на него пишувало „за Ника“

– Во неговата соба, меѓу останатите работи најдовме и плик на која пишуваше „за Ника“, рекла адвокатката за Јутарни лист.

Ника го застапувала Праљак од почетокот на неговото предавање на Хашкиот трибунал, па со текот на сиве овие години тие станале куќни и блиски пријатели.

Пред да замине да ја слушне пресудата тој на Ника и кажал да остане цврста како секогаш:

„Биди цврста и говори како што говориш. Упати ги на Архимедов закон “- рекол тој.
(Во студијата на Архимед „За лебдечки тела“ тој го дава принципот познат во хидростатиката како Архимедов закон. Според него тело потопено во течност има толкава способност за лебдење колку што е тежината на поместената течност.)

Содржината на писмото се уште не е познато, но моментално се наоѓа на разгледување и е предмет од истрагата за самоубиството на генералот.

Ника ќе го добие писмото откако ќе се заврши истрагата.

Неговта адвокатка рекла дека генералот никогаш не ги оставал работите недовршени, сигурно испланирал се, па и неговото самоубиство.

Претходно «
Следно »