ИМА ЛИ ТАМУ НЕКОЈ ГРАМ МОЗОК ВО ГЛАВАТА: Жестока реакција на Аеродромци, по потврдувањето на стратегијата за мигранти!

  • August 22, 2017

„Дали сте вие нормални?“ – вака започнува прашањето на жителите на Аеродром до владта на Р.Македонија, која усвои стратегија за интеграција и вдомување на мигранти во Македонија, во која една од поголемите мигрантски населби се предвидува да биде изградена токму во оваа општина

 

Националната стратегија за интеграција на мигранти и бегалци, изработена од Министерството за труд и социјална политика, а потпишана од Мила Царовска и Зоран Заев предвидува на различни локации во државата, но само по рутата на движење на мигрантите, да се изградат мигрантски населби за што беше објавен и тендер на кој треба да се пронајде изведувач на работите.

Населбите се предвидени во пограничните општини Битола, Гевгелија, Демир Капија, Дојран но и во други градови долж мигрантската рута како Неготино, Кавадарци, Прилеп, Штип, Кочани, Скопје, Крива Паланка и Куманово.

[kopa_block_quote class=”e.g. kopa-blockquote-1, kopa-blockquote-2″]Дали сте бре вие нормални, има ли некој таму грам мозоко во главата!?
Владата со стратегијата за бегалци 2017-2027 предвидува долгорочно станбено решение за бегалците кои ќе ги населат во Република Македонија, односно изградба на станови за нив. Бегалците ќе го имаат на располагање целиот образовен систем, ќе бидат целосно израмнети со македонските граѓани во секој поглед. Владата предвидела за истите да се олесни и пристапот до државјанство,и овоможување на стекнување на работа, тоа значи дека нашите работни места ќе ги земат бегалците, кои ќе треба целосно да ги интегрираме, и да им изградиме станови, во услови кога многу семејства во Република Македонија немаат свој сопствен дом, државата ќе гради домови за бегалци. Па зарем не е ова срамота!?- реагираат жителите на Аеродром[/kopa_block_quote]

Претходно «
Следно »

loading…