КИНА ЈА КУПУВА ГРЦИЈА: Кинезите ја купуваат Грција, Брисел и Вашингтон загрижени!

  • August 29, 2017

Кина е најамбициозниот геополитички партнер на Грција и претставува голема загриженост за Европската унија, пишува “Њујорк тајмс”.

Покрај економските последици, кинеските пари имаат значајна политичка улога. Минатата година, Грција помогна да се запре заедничката изјава на ЕУ за кинеската агресија во Јужното Кинеско Море.

Грчкиот дипломатски став не беше незабележан од страна на нејзините европски партнери или САД. Претходно, Брисел и Вашингтон се плашеа дека економската ранливост на Грција би можела да ја направи лесна цел за Русија, земја која, според “Њујорк тајмс”, отсекогаш сакала да ја подели Унијата.

Наместо тоа, Кинезите стануваат семоќен “играч” во Грција, што може да се види како резултат на чесната и трпелива дипломатија.

Кинеското превозно претпријатие (COSCO), државна компанија, го презеде најголемиот дел од грчкото пристаниште Пиреа во 2016 година.

Владата во Пекинг го смета Пиреј за главна порта за кинески извоз во јужна, источна и централна Европа, како и главен центар за прекуокеански транспорт низ и околу Средоземното Море.

Кина сака преку Пиреја да игра клучна улога во големиот инфраструктурен проект “Еден појас, еден пат” – новиот пат на свилата во Европа, потенцира американскиот весник.

Додека Германија ја третира Грција како “деликтна” и ризична земја за еврозоната, Кина стана најсигурен пријател.

– Додека Европејците се однесуваа кон Грција како средновековни пијавици, Кинезите продолжија да прават пари – рече членот на Сириза и грчкиот пратеник Констанс Дузинас.

Кина веќе ги користеше своите “политички мускули” за да остави голема геополитичка трага во Африка и Јужна Америка.

Според “Њујорк тајмс”, Пекинг инвестира значајни ресурси во ЕУ, нејзин најголем трговски партнер со години, но сега е загрижена дека Кина ја користи својата економска сила за зајакнување на политичкото влијание во Европа.

Дузинас рече дека Кина никогаш не ја прашала Грција директно за гласање за состојбата со човековите права во таа земја, ниту за други осетливи прашања, иако грчките официјални лица изјавија дека не се потребни експлицитни барања.

Според неговите зборови, ако сте на теренот и едната страна те удира, а другата ви помага, логично е на кого вие ќе му помогнете.

ЕУ се плаши од купувањата на Кина во случај на гласање за изјава во која се осудуваат прекршувањата на човековите права во таа земја, но исто така ја потценува можноста Унијата да зборува со еден глас.

Аналитичарите велат дека Пекинг избира помали земји кои имаат потреба од пари, како што се Шпанија и Португалија, како и други кои се уште страдаат од економска криза, како што е Унгарија, во чија железница Кина инвестира милиони. Весникот потсетува дека Будимпешта, исто така, ја блокираше изјавата за кинеската агресија во Јужното Кинеско Море.

Тие посочуваат дека ветото на грчкиот премиер Алексис Ципрас ја следеше посета на Кина во мај, каде што двете страни потпишаа договори за неколку милијарди кинески инвестиции во Грција.

Претходно «
Следно »