Од Белград до Загреб со воз за помалку од четири часа

  • March 10, 2018

Србија и Хрватска потпишаа во Белград меморандум за реконструкција на железничката пруга Белград-Загреб, со што треба да се подобри инфраструктурното поврзување во регионот и на Коридорот 10. Идејата е да се забрза патувањето меѓу двата града и наместо сегашните седум и пол часа, од Белград за Загреб ќе се стигнува за четири часа со воз.

Проектот за реконструкција на железничката пруга Белград-Загреб ќе чини околу 1,25 милијарда евра, од кои за зафатите на хрватска територија ќе биде издвоена една милиајрда, а на српската страна околу 250 милиони евра.

Хрватска планира да ги обебзеди средствата преку ЕУ-фондови, кои покриваат и до 85 отсто од трошоците. Плановите се реконструкцијата да започне в година.

Претходно «
Следно »