ПЕТ РУСКИ УБИСТВЕНИ ОРУЖЈА ЗА КОИ МАЛКУ СЕ ЗНАЕ: Моќни оружја на Руската армија за која јавноста малку знае!

  • September 1, 2017

Ракетите „Топољ“ и „Булава“, „Мигови“ и „Сухоји“, тенкот „армата“ се само некои од долгиот список на современо руско вооружување и темели на руската воена моќ, но има и онакви за кои помалку се зборува, а се многу убиствени

Радарите „Вороњеж“ – од семејството на руски стационарни, радарски системи од голем дострел. Предвидени за откривање на вселенски и аеродинамични објекти, односно балистички и крстосувачки ракети. Семејството радари го чини системите метарски (Воронеж М, Воронеж ВП), дециметарски (Воронеж ДМ) и центиметарски (Воронеж СМ), бранов дијапазон. Тие радарски системи допринесуваат за значајно засилување на ефикасностна на ракетно-вселенската одбрана на Руската Федерација. Усовршената технологија на монтажа овозможува брза изградба и поставување на системот.

Роботот-деминер „Уран-6“ претставува гасенично самоодно возило кое може далечински да се управува. Зависно од врстата и природата на задачата, на роботот-деминер може да бидат поставени 5 различни мрежи. Операторот може да управува со тој робот од оддалеченост од 1.000 метри. Тој робот-деминер има на себе 4 видео-камери кои можат да го прикажот теренот во радиус од 360 степени и може да пронајде, идентификува и уништи било кој потенцијално опасен предмет кој не преминува сила еквивалентна на 60 килограми ТНТ експлозив.

Авионот А-50 открива и идентификува објекти во воздухот, ги одредува нивните координати и податоци за патот на летот и пренесува информации до командните центри. А-50 исто така делува како контролен центар, наведувајќи ги ловците-пресретнувачи и тактичките воздухоплови поради напад на копнени цели на мали надморски висини. Улогата на А-50 е слична на онаа која во американското воздухопловство ја има Е-3 АЕВ, систем кој го разви „Боинг“. Леталото е направено на основата на транспортниот авион „Иљушин“ ИЛ-76МД.

А-50У је први лет имао 2011. године, као најновије побољшање првобитног А-50, који је у употреби у руској војсци од 1989. године.

Бродската станица за визуелно-оптичко блокирање „Грач“ е наменета за заштита на воените бродови за време на ноќта. Со помош на интензивен светлосен сноп, инструментот ја заслепува живата сила, но и оптичките инструменти на противникот што овозможува бродот без проблем и губитоци да помине покрај брегот, или тесни заливи, како и да изврши десант за време на воени операции. „Грач“е, како што велат експертите, многу ефикасно средство благодарение на кое се намалуваат евентуалните губитоци по техниката или екипажот, а со тоа може и да се делува психолошки на противникот.

Хаубицата од семејството „Коалиција СВ“, руската „самоходка“, конструирана е во воениот институт „Буревесник“ во рускиот град Нижњем Новгороду. Таа хаубица е наменета најнапред за унштување на тактичко нуклеарно оружје, жва сила, средства за ПВО и ПРО, командни пунктови, како и за гаѓање и уништување на фортификациони објекти. На големата јубилејна Парада по повод 70.годишниниата од Денот на победата, самоодната хаубица 2С35 „Коалиција СВ“ беше претставена на пошироката јавност.

Претходно «
Следно »