ПОЛОВИНА СВЕТ КУПУВА РУСКО ОРУЖЈЕ: Сите Балкански држави купуваат руско вооружување, само ние „најпаметни“ не!

  • November 23, 2017

Руското вооружување во текот на оваа година е испорачано во 59 земји, а военотехничка соработка постои со 80 држави. Бројот на нарачки не се намалува, изјави денес претседателот на Русија Владимир Путин

„Руското вооружување во текот на 2017 година е испорачано во 59 земји, постојани контакти во областа на военотехничката соработка се одржуваат со 80 држави и она што е крајно важно, бројот на нарачките на нашата воена продукција не се намалува“, рекол Путин на завршното советување за воените прашања.

Тој наведува дека тоа е резултат на правовремените финансиски и кредитна поддршка на одбрамбено-индустрискиот комплекс и други чекори кои ги презема државата.

Рускиот лидер нагласи дека потенцијалот на рускиот одбрамбено-индустриски комплекс и постојаното усовршување на вооружувањето и техниата овозможуваат Русија да ја одржи водечкат позиција меѓу светските извозници на воена индустрија, и динамично да ја развива военотехничката соработка со странските партнери.

Путин истакна дека употребата на современото руско вооружување во борбени услови овозможува истото да се корегира по потреба.

Претходно «
Следно »