ПОЛОШО ОТКОЛКУ ЗА ВРЕМЕ НА СТУДЕНТАТА ВОЈНА: Лавров смета дека односите во светот никогаш не биле полоши

  • April 16, 2018

Односите меѓу Русија и Западот се полоши отколку во текот на Студената војна, бидејќи тогаш функцијата канали за комуникација помеѓу државата и не владееше толку силна русофобија , истакна во интервју за Би-Би-рускиот министер за надворешни работи на Русија, Сергеј Лавров.

“Мислам дека односите сега се полоши, бидејќи во времето на Студената војна имаше канали на комуникација и немаше таква русофобија, кој личи на обид за геноцид со санкции”, рече Лавров.

Тој изрази надеж Запдот, вклучувајќи ги и оние што се на власт, ќе ја разберат опасноста од таква ситуација.

Рускиот министер додаде дека сите докази за наводниот хемиски напад во Сирија на Западот, доаѓаат од медиумите и социјалните мрежи.

Тој истакна дека Русија не се обиде да направи промена на локацијата на наводниот напад со хемиско оружје во Думата, како што пишуваат некои медиуми.

Што се однесува до последиците од нападите на САД, Велика Британија и Франција во Сирија, тој вели “сигурно ќе има”.

“Во суштина, ги губиме последните делови од доверба кон нашите западни пријатели”, додаде шефот на руската дипломатија.

“Прво се казнува Сирија поради Дума, а потоа очекуваат експертите на ОЗХО да спроведат истражување на самото место. Тројката на западните држави “докажува” нешто така што казнува, вели Лавров.

Претходно «
Следно »

loading…