РУСИТЕ ГО КУПИЈА СОЛУНСКОТО ПРИСТАНИШТЕ: Грчкото Собрание ја одбри продажбата на Солунското пристаниште

  • February 22, 2018

Грчките пратеници ја одобрија продажбата на 67-процентниот дел од компанијата, која управува со пристаништето во Солун. Договорот е во вредност од 232 милиони евра.

Парламентот го ратификуваше договорот за концесија до 2051 година, потпишан во декември со конзорциумот Саут Јуроп Гетвеј Тесалоники (South Europe Gateway Thessaloniki). Конзорциумот се состои од германска, грчко-руска и француска компанија.

Денешната одлука доаѓа по приватизацијата во 2016 година на најголемото грчко пристаниште Пиреја со продажбата на мнозински дел на кинеската Коско.

Претходно «
Следно »