САД СЕ ПОБЛИСКУ ДО ГРАНИЦАТА СО РУСИЈА: Тренинг центар се отвора во Грузија како дел од заедничката програма со САД

  • May 18, 2018

Во Тбилисската населба Вазиани е отворен армски центар за обука, како дел од заедничката програма за соработка со САД, наречена Грузиска програма за подготвеност за одбрана, рече министерот за одбрана на земјата, Леван Изорија.

“Денес е историски ден, соработката на Грузија и Соединетите Американски Држави, особено во воената сфера, се движи кон нова етапа.” Стратешката соработка на двете земји продолжува, ја започнуваме Грузиската програма за подготвеност за одбрана, која е многу амбициозна според нејзиниот обем “, изјави Изорија за новинарите.

Според министерот, програмата подразбира обука во согласност со стандардите на НАТО за припадници на девет баталјони на вооружените сили на земјата “со цел територијална одбрана на земјата”.

Шефот на американската европска команда (ЕУКОМ) и врховниот командант на сојузничките сили во Европа генералот на НАТО, Кертис Скапароти, присуствуваше на церемонијата на отворање на објектот заедно со грузискиот министер.

Грузиската програма за подготвеност за одбрана е дел од рамковната спогодба за соработка во областа на безбедноста помеѓу Одделот за одбрана на САД и грузиското Министерство за одбрана од 2016-2019 година. ГППО подразбира помош во понатамошната модернизација на системот за одбрана на Грузија.

Претходно «
Следно »