СУДИЈАТА ПАНЧЕВСКИ ГИ РАЗОБЛИЧИ ПРИТИСОЦИТЕ НА АМЕРИКАНСКАТА АМБАСАДА: Бев брутално нападнат од СЈО, судството дозволи криминална истражна процедура!

  • November 13, 2017

„На 5-ти октомври 2017-та јас бев таргетиран од СЈО и полицијата пребаруваше и некомпетентното судство во мојот дом во Гевгелија“. Вака во свој напис објавен на социјалните мрежи, судијата Владимир Панчевски обвини за брутален напад врз него од страна на Специјалното јавно обвинителство, потенцирајки дека судството дозволило криминална истражна процедура.

Неговиот напис го пренесуваме во целост:

Специјалното тело беше формирано како независно тело за да ги истражи сите криминални обвиненија со видео материјали од прислушкувањето на високиот врв  кои беа дадени од опозицискиот лидер.

Сите случаи тој  ги поднесе  на обвинителот  во Судот 1 каде што тогаш јас бев претседател.

Тогаш јас забележав Уставот на Република Македонија познава три столба и тоа Уставна поделба на моќта на законодавната власт (Собрание), извршна власт (Влада) и корективнаво однос на претходните двете е моќта на судии и судството ).

Во првата половина на 2015 година како претседател на Суд 1 бев повикат во политичкото аташе на Девид Стивенсон во неговата резиденција во Бардовци- Скопје, заедно со други македонски експерти за формирање на специјално тело и  бреинсторминг за материјалите за прислушувањето, дискусија за основите на ново Специјално обвинителство и неговите идни надлежности.

На средбата јас нагласив дека ова се незаконски стекнати материјали од лидерот на опозицијата и незаконски беа објавени само за политички цели и политичка борба со владеачката партија и високи функционери и овие незаконско стекнати материјали со прислушување не треба да бидат прифатени  за доказ бидејќи вакви материјали не пропишува законот и не се прифатливи, и дека приватни разговори  се плодови на отровно дрво не смеат да бидат докази во суд.

Тоа беше мое мислење кое секако не беше прифатено од Девид Стивенсон и другите  експерти, тоа беше прва средба со тој човек.

После една година, на  12-ти февруари по закон за специјлен обвинител беше назначена Катица Јанева и нејзиниот тим и на нивната прва конференција беше презентиран првиот случај наречен Титаник и барајќи од Основен Суд Скопје  и имаше неколку високи функцинери  уапсени во притвор базирајќи се на незаконско стекнатите материјали.

Јас лично како претседател, немав контакт со случаите бидејќи  бев посветен на специјалните судии со автоматски систем на менаџирање случаи и независното  донесување на одлуки, јас го кажав тоа и бев јавно обвинет за влијание на судиите за носење одлуки кои не се во корист на Специјалното јавно обвинителство и е како една партија и е само на една страна во судот во процесот на носењето  на одлуки.

На  5-ти ти октомври 2017 јас бев таргетиран од СЈО и полицијата бараше и некомпетентното судство бараше во мојот дом во Гевгелија.

Додека траеше ова јас бев брутално нападнат и следен од специјалниот обвинител Катица Јанева, а судството дозволи криминална истражна процедура.

Тоа заврши со кршење на домашните закони и Уставна поделба употребувајќи физичка сила со ограничување на моите основни човекови права и слободи пред медиумите и пред моите колеги најавуваји дека Владимир според  Судот 1 во Скопје со непочитување на претпоставка дека е невин, бев јавно прогласен за виновен за криминални дела според  Кривичен Законик за прислушување и давање на службени информации од судот и  злоупотреба на моќ пред една година кога бев претседател на судот.

За време на истражувањето, специјалниот јавен обвинител Катица Јанева и Ленче Ристоска даваа изјави пред судот.

Морам да нагласам дека додека еден од полициските службеници кој беше воден од тимот на СЈО од канцеларијата  го украде  клучот од вратата на мојот дом, што беше документирано на безбедносните камери.

Чив беше предлогот и кој нареди таква злоупотреба на моќ од страна на СЈО и по чија наредба беше тоа јас не знам. Јас пријавив до надлежните институции, но се сомневам дека ќе реагираат. Исто така ова го испратив до амбасадорот Бејли негова екселенција пред еден месец, но не добив одговор се уште за жалбата.

Почитуван г-дине, во очај, но без страв и со чиста совест за овој заговор против мене, љубезно ве замолувам да го разгледате овој случај  и да ги разгледате фактите и инволвирањето на Американската амбасада на следниов ЛИНК.

 

Како американски луѓе ви даваме доверба и мора да се вклучите, па се надевам дека ќе го разгледате случајот  и ќе го видите ова на мојот Фејсбук профил каде ја објавив злоупотребата на високи функционери  во Американската амбасада  во Скопје.

Ви благодарам.

Со нетрпение го очекувам Вашиот одговор,

Владимир Панчески, судија

 

Претходно «
Следно »