СПОМЕНИКОТ НА КАЈМАКЧАЛАН ЌЕ СЕ ПОСТАВИ: И покрај политичките притисоци да не се постави, градоначалникот на Новаци ја поддржа иницијативата!

  • April 10, 2017

По предупредувањето дека се можни застои во врска со поставувањето на Спомен обележјето на Кајмакчалан во чест на загинатите Македонски војници, попладнево, иницијаторот на акцијата Миленко Неделковски со радосна вест

milenko_kajmakcalan4

Почитувани донатори и заинтересирани за проектот Спомен обележје на Кајмакчалан,

После мојот утрински текст во врска со досегашниот тек на процесот и проблемите со кои се соочив во остварување на истиот, многу (ептен многу) заинтересирани и загрижени луѓе се јавија. Прв, Зоран од Битола. А потоа редица други од цела Македонија и од странство.

Должен сум да ве известам дека меѓу првите се јави градоначалникот на Новаци Лазар Котевски кој по телефон ми ја објасни причината за досегашниот застој во издавање на потребната документација. Главно, работата е политичка, односно и тој си има проблеми со луѓе од Советот на општината. Исто така кажа дека е направен грешка. Дека тој е еден од најголемите поддржувачи на овој проект. И дека за Новаци и Македонија ова е неопходна акција да се направи.

Лазар Котевски инсистираше на тоа дека дозволата за поставување спомен обележје, што е во надлежност на општината, ќе биде издадено. И дека општината ќе помогне во овој проект.

Сметам дека сега, по јавното ветување на градоначалникот, се исполнети сите услови, осем временски, проектот да биде комплетиран и на Кајмакчалан конечно да има и МАКЕДОНСКО обележје.

На овој начин и со овој текст ги повикувам во акцијава да се вклучат сите Оф роуд друштва од МАкедонија (Битола и Демир Хисар има такви возачишта) за да има обезбеден превоз за оние што ќе дојдат до подножјето на планината…, да се вклучи МПЦ односно Владиката Петар за да даде благослов за овој проект и да одржи панихида за загинатите…, да се вклучат градоначалниците на соседните ооштини Прилеп, Кавадрци, Битола…

МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ

Акцијата продолжува.

————————————–
Список на донатри за Спомен обележјето на Кајмакчалан заклучно со 10 Февруари.

Дончо и Ленче Костадинови – с. Мокрино

Драган Шутиновски Битола

Томе-Југотехника Струмица

Елисавета Данаиловска

Авто Мото друштво Тетово

Благоја Цветков

Сашо Донев

Асенчо Тодоровски

МИКРОСАМ Прилеп

Самоил Самак

Благоја Самаковски

Влатко Танасковски

Стефче Стојковски

Марија Соломонва – Скопје

Горан Вучковски – Богданци

Благоја Филиповски – Скопје

Биљана Марковска – Скопје

Александар Симевски

Јордан Ангеловски

Анонимен донатор – Скопје

Рино Шаровиќ – Скопје

Митко Сакалиев

Стојан Матески – Гостивар

Никола Крстески – Гостивар

Виолета Марковска

Владо Младеновски – Скопје

Горан Шумкоски – Битола

Александар Гушев

Ѓорги Роглев

Сашо Ефтимовски – Германија

Живко Јанков Крстев

Љупчо Балески

Зоран Јованчев

Васко Илија Костески – Битола

Македонка Милкова

Кире Милков

Тодор Стојчевски

Цветковски Петре – Скопје

Гоце Кочов – Битола

Игор Цветковски – Скопје

Славица Трпковска – Скопје

Тодор Кулаков – Неготино

Томе – Југотехника ДООЕЛ Струмица

Бојанчо Костов – Велес

Игор Станишков

Благоја Јандрески – Гевгелија

Перо Славковски

Бобан Нонковиќ – Брисел

Аннимен донатор – Скопје

Антонио Филевски – Скопје

Павле Зимовски

Ристо Наневски

Николчо Илиевски – Германија

Митко Маглешев – Струмица

Димзов Борис – Охрид

Здружение на жители на село Ваврва – Теарце

Митко Сакалиев

Емилија Атанасова – село Блатец, Виница.

Јовица Цветановски

Атлантис ДООЕЛ – Скопје

Добрица Арсов

Никола Ристовски

Гоце Кочов – Битола

Игор Бајатовски

Јованка Кепеска – Скопје

Мирка Велиновска – Скопје

Дарко Јаевски – Скопје

Миленко Неделковски – Скопје

Претходно «
Следно »