ШПАНИЈА ПРЕД НОВА СЕПАРАТИСТИЧКА КРИЗА: Директното владеење на Мадрид над каталонската влада мора да заврши

  • May 15, 2018

Во текот на вчерашниот ден, каталонскиот парламент го избра Квим Тора, пратеник од партијата ,,Junts per Catalunya’’, за претседател на автономниот регион. Сепак, Тора себе си се нарекува привремен претседател, бидејќи смета дека поранешниот каталонски водач Карлес Пучдемон е вистинскиот претседател.

Меѓутоа, новата каталонска власт го нагласи воспоставувањето на дијалогот со шпанската влада како примарна задача.

Квим Тора, пратеник од партијата ,,Junts per Catalunya’’, беше избран за претседател на автономниот регион од страна на каталонскиот парламент во понеделникот. Тора, себе си се нарекува привремен лидер на владата на Каталонија, и го нарекува Карлс Пучдемон вистински шеф на кабинетот, кој се соочува со можна екстрадиција во Шпанија, поради обвиненијата за бунт.

Претходно овој месец, регионалните пратеници гласаа за амандман кој ќе дозволи претседателот на Каталонија да биде избран без негово или нејзино присуство во парламентот, во потег што би можел да го врати поранешниот лидер Карлс Пуигдемонт на власт, кој е во само наметнат егзил.

Претходно «
Следно »