Академик Коцарев: Преспанскиот и договорот за добрососедство со Бугарија ја разнебитуваат Македонија и претставуваат извор на сите наши витални проблеми

t

Претседателот на  МАНУ Љупчо Коцарев, на денешната средба со претставници на Институтот за национална историја и претседателот на македонското Собрание, Талат Џафери го повтори својот став дека Договорот за добрососедство со Бугарија и Преспанската спогодба значат разнебитување на Македонинја.

– Сите резолуции и прокламации што не се конзистентни со двете премиси на македонизмот, а такви се и договорот за добрососедство со Бугарија и Преспанскиот договор, претставуваат извор на сите наши витални проблеми, значат разнебитување на  Македонија, нагласува Коцарев.

На научната конференција посветена на Гоце Делчев беше промовирана и поштенска марка марка посветена на 150-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, а отворена е  и  изложбата „Портрети на Гоце Делчев” од академскиот сликар Ангел Петров, специјално подготвена за овој настан.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарски академик: Треба да ја промениме политиката…

Проф.д-р Спас Ташев од Бугарската академија на…

“Врие од кодоши”: 48 кандидати за пратеници…

Со текот на времето се намалува бројот…

Бугарија сепак го одложи влезот во еврозоната:…

Има формални критериуми за влез на секоја…

Шамар од Стејт департментот за Бугарија: Незаконски…

Акциите на бугарската влада за справување со…

(Видео) Крвава случка: Роми во Бугарија се…

Шест лица се повредени во масовната тепачка…