Ако ЕСМ продаваше струја по пазарна цена, поскапувањето ќе беше 150%, вели Ковачевски

t

Ако АД ЕСМ ја продаваше електричната енергија за граѓаните по пазарна цена, поскапувањето ќе беше 150%, изјави денеска генералниот директор на АД ЕСМ Васко Ковачевски.

Ковачевски апелираше на поодговорни изјави од опозицијата и некои експерти кои даваат контрадикторни ставови и ја збунуваат јавноста.

-Треба да заземат став: дали ЕСМ треба да работи пазарно и да ја продава електричната енергија на ЕВН Хоме по пазарна цена, значи по 300e/MWh, и во 2022 да има профит од 190 милиони евра, а поскапувањето за граѓаните да биде 150%, или треба да ја продава по 48e/MWh, поскапувањето да биде минимално, 7-8%, а државата да му помогне на ЕСМ со прераспределба на средства од буџетот да може да ги покрие трошоците за работа?

Се создава конфузија, различни субјекти се обидуваа да најават големи поскапувања, сега критикуваат што нема поскапување, едноставно е неодговорно и несериозно да бидеме сведоци на тоа, истакна директорот на ЕСМ, Ковачевски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Украина заработила скоро 20 милиони долари од…

Володимир Кудрики, шеф на украинската Укренерго, изјави…

Пад на цената на нафтата на светските…

Цените на нафтата на меѓународните пазари паднаа…

Нагло порасна цената на пченицата откако Русите…

Цената на пченицата нагло порасна во понеделникот,…

Нов пад на цените на нафтата на…

Цените на нафтата денеска паднаа под нивото…

Драстичен пад на цените на нафтата на…

За првпат после три месеци, цените на…