Објавено на:

Ако Македонија не знае, Бугарија знае како: Кресна го чествува “бугарскиот” војвода Јане Сандански

t

Во Кресна е отворена фото-документарна изложба посветена на 150-годишнината од раѓањето на големиот бугарски револуционер, војвода и долгогодишен водач на Серскиот револуционерен округ на ВМРО, Јане Сандански, пишува БГНЕС.

Јане Сандански е роден во населбата Шемето во селото Влахи, убиен е во месноста Папазчаир, а погребан е до црквата „Св. Св. Кирил и Методиј “под Роженскиот манастир.


Покрај изложбата имаше и рецитал, песни за Јане, на неговото дело потсетија секретарот на општината Петар Велков, таткото Георги Танчев и градоначалникот на Сандански Атанас Стојанов. Борис Сандански ја претстави својата најнова книга за Пиринскиот крал „Животот и после смртта“.

Во борбата против поробувачот, и покрај некои противречности во неговата идеологија, изгрева историската ѕвезда на Јане Сандански, кој за само неколку години, благодарение на својот личен пример и харизма, навистина стана врховен водач, водач и авторитет на македонското ослободување движење во Пиринска Македонија“, изјави градоначалникот на Сандански Атанас Стојанов.

Според него, Јане Сандански е составен дел од историската епопеја на Бугарија, националниот идол, способен да ја запали искрата на револуцијата кај секој патриотски Бугарин од сè уште поробените територии.

Како и секоја силна личност и природа, тој имаше свои недостатоци“, се присети Атанас Стојанов.

Според него, неговите амбиции да ја узурпира внатрешната организација во Пиринска Македонија доведоа до братоубиствена војна во ВМРО.

Во среда во 11 часот во старата црква на селото Влахи „Свети пророк Илија“ ќе се одржи панихида, а подоцна ќе бидат положени венци и цвеќе на споменикот на војводата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ