Албанија ќе бара раздвојување од Македонија доколку Бугарија стави уште едно вето

t

Албанија стана заложник во процесот по бугарското вето за Македонија. Ако Бугарија стави вето во првите шест месеци од следната година, ќе бараме издвојување од Македонија, изјави Еди Рама, албанскиот премиер во своето годишно обраќање кога говореше и за интеграцискиот процес на земјата.

Во евроинтеграцискиот процес работите се јасни и се наоѓаме во апсурдна ситуација поради ветото на Бугарија. Ако Бугарија стави вето во првите шест месеци од следната година, ќе бараме издвојување од Македонија. Нашите оценки во однос на овој процес растат, две важни компоненти се чекорите што почна да ги презема правосудниот систем, особено специјалното обвинителство, кое не е политички обвинител ниту на левицата, ниту на десницата, туку обвинител за борба против криминалот“, рече Рама.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Дополнителни 36 спасувачи ќе бидат испратени во…

Дополнителни 36 припадници на специјалните сили обичени…

Ќе биде ли човечноста посилна од политиката…

По Турција, Сирија побара помош од Европската…

Експерти за дезинформации во канцелариите на ЕУ…

Повеќето од неодамнешните кампањи на Русија се…

Средба на историската комисија на 16 и…

Последните случувања во македонско – бугарските односи…

Сирија бара помош од Европа, поради санкциите…

Целата европска помош е концентрирана во Турција,…