Ама нeма инфлaциja: НБРМ нарача 30 милиони парчиња нови банкноти

t

НБРМ нарача 30 милиони парчиња нови банкноти, се работи за 20 милиони банкноти од по 1000-ка и 10 милиони банкноти од по 2000 денари, кои се со вкупна вредност од 40 милијарди денари или 650 милиони евра, пренесува Офнет.

Тендерот го добива британската компанија „Де Ла Руе интернешнл лимитед”, за што тие ќе наплатат околу 1,5 милиони евра. Цената е со испорака до трезорите на НБРМ.

Од НБРМ изјавуваат дека количината на пари што ја печатат не е заради очекувана инфлација или пуштање дополнителни суми во оптек, туку прво да се заменат постојните оштетени банкноти од 1000 и 2000 денари, и второ за да имаат резерва од банкнотите за понатаму кога ќе треба да менуваат.

Извор: Офнет

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Курсна листа на НБРМ: Ова е денешната…

Според курсната листа на НБРМ средниот курс…

Курсна листа: Ова е денешната вредност на…

Според курсната листа на НБРМ средниот курс…

Курсна листа: Колку чинат доларот, еврото, рубљата…

Според курсната листа на НБРМ средниот курс…

Курсна листа на НБРМ: Еве колку чинат…

Според курсната листа на НБРМ средниот курс…

Курсна листа на НБРМ: Еве колку чинат…

Според курсната листа на НБРМ средниот курс…