Објавено на:

Андреј Ковачев: Трагично е однесувањето на Петков

t

„Се крие постигнатото или она што не е постигнато! Во петок навечер, кога Бугарија мора да има јасен став за време на состанокот на постојаните претставници на земјите-членки следниот понеделник, текстот кој е претставен недостасуваат најважните елементи за нас. Во точката 5 се споменува Протокол меѓу Бугарија и ПЦМ, кој никој не го видел, а точката 35, „Акциониот план“, кој ПКМ исто така не го претстави. Протоколот е апсолутно нејасен со каква правна сила е тој? Единствено што знаеме е дека на страна 12, точка 5, од нацрт-рамката за преговори во СКОБИ, се однесува на Протокол со нејасна содржина и нејасен правен статус. Очекувањата се сите бугарски услови од Рамковниот став и од Декларацијата на Народното собрание да бидат во овој Протокол? Се разбира, подобро е да бидеме директно во Преговарачка рамка. Немаме гаранции во овој момент. Да, овој текст може да биде основа за надградба, но дефинитивно не е прифатлив во сегашната форма. Ништо не е успешно договорено ниту за јазичните прашања“ изтакна Андреј Ковачев.

„Петков се обврза, но оваа заложба е против ставот на Бугарија! Петков ветил дека промена на ставот на Бугарија ќе биде можна само доколку таа помине на гласање во пленарната сала на Народното собрание и биде усвоена со мнозинство. Трагично и опасно е однесувањето на Кирил Петков! Сакам да им се заблагодарам на професионалците од Министерството за надворешни работи и на сите оние кои разбираат колку е важно да не се направи грешка повторно!“-вели членот на бугарскиот парламент

„Нема морално право и Кирил Петков, кога се очекува гласање недоверба на него и на неговата влада да го направиме овој неодговорен чекор и да го смениме нашиот став без гаранции за Бугарија. Претседателот има право да сака следната недела да ја претставува Бугарија во Советот. Кирил Петков никогаш не побарал мислење од пратениците во Европскиот парламент избрани од Бугарија, барем на оваа тема, секако не барал ниту друга тема. Тој очигледно мисли дека се започнува од него.“-потенцира Ковачев

„Има уште еден важен елемент за мене за кој се шпекулира. Наводи дека Москва и КГБ стојат зад ставот на Бугарија. Бев зачуден кога го слушнав тоа од господинот Атанасов, претставник на ДБ, партија која владее заедно со БСП. Мислам дека е многу важно ова целосно да се расчисти. Навистина добро би било јасно да се праша господинот Атанасов дали авторот на се уште тајниот меморандум, вработен во Министерството за надворешни работи на Бугарија, е навистина поврзан со КГБ? Ваквото тврдење е крајно сериозно обвинение и обвинителството доколку господинот Атанасов има такви информации треба веднаш да интервенира.“-истакнува Ковачев

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ЛАВРОВ ДОАЃА ВО МАКЕДОНИЈА! Бугарија го отвори…

Бугарија го отвори својот воздушен простор со…

Поради снегот Бугарија прогласи вонредна состојба во…

Две лица загинаа во Бугарија, а едно…

Бугарија ќе испрати 100 оклопни транспортери во…

Бугарскиот парламент го усвои предлог-законот за бесплатна…

Две лица загинаа во несреќи поради силниот…

Две лица загинаа како последица на силниот…

Реми со Бугарија: Српските фудбалери се пласираа…

Српската фудбалска репрезентација следната година ќе игра…