Арсовска: Не може да им се дава ситно на општините, а да се очекуваат големи проекти

t

Градоначалничката на Скопје Данела Арсовска во емисијата 24 анализа, изјави дека на седниците на ЗЕЛС се детектирани зголемените сметки на ниво на сите општините, особено на оне каде им се еднострано прекинати договорите со дистрибутерите на електрична енергија, како и дека со една и две фактури по новиот начин на наплата на општините им се троши целиот буџет и потоа се трошат сретства од проектите кои биле наманети во интерес на граѓаните.

Таа вели дека од децентрализацијата општините добиваат малку сретства и ова сега кое е во собраниска процедура е скалесто зголемува во период од неколку години. Дел од општините немаат сретства за развојни проекти.


– Не може да ми се дава ситно на општините, а да се очекува тие да реализираат големи проекти. Не се детектира проблемот зошто тие имаат со години наназад големи долгови во општините. Големи се долговите на локалната самоуправа. Имаше над 80 милиони евра долгови па владата им помагаше и покри дел со 51%, но останаа на половина на долговите кои се се дуплираа, кажа Арсовска.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

За првпат од осамостојувањето на Македонија противпожарната…

Апсурдната политика која се водеше со години…

(Видео) Apcoвcкa пoчнa co кpивичнитe за администрацијата…

Град Скопје по Иницијатива од Државната Комисија…

Градоначалничката Арсовска се сретна со Здружението на…

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, оствари…

Aрсовска ќе истражува каде исчезнаа 12 милиони…

“Прво ќе се посветиме да институциите преземат…

Одлична вест за студентите: Арсовска донесе одлука,…

По барање на студентите читалната во градската…