Објавено на:

Археолошко чудо: Откриен град стар 3.400 години

t

По неколку месечни екстремни суши во Ирак, изгубен град стар 3.400 години повторно се појави, а експертите го прогласиле за археолошко чудо.

Фотографиите прикажуваат неверојатни рушевини за кои се верува дека дека се дел од изгубениот град Закхики, а кои се појавиле поради рекордните суши.

Тим на германски и курдски археолози побрзале со ископите и документирањето на рушевините пред водата во резервоарот повторно да го потопи.

Благодарение на брзата реакција откриле над 100 древни глинени плочи. Еден од истражувачите ова откритие и поради фактот дека е добро сочувано иако било и под вода, го нарекол чудо. За краток период бил мапиран опсежен урбан комплекс кој датира од 1550 до 1350 година пред нашата ера. Освен палати, откриени се уште неколку големи градби, повеќекатна зграда и индустриски комплекс.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Турците убиле 184 терористи во Ирак и…

Турските оружени сили убиле 184 терористи во…

Македонски војници ќе учествуваат во мисии во…

Владата на Република Македонија на денешната седница…

Путин: Сите ја обвинуваат Русија ама Југославија,…

Русија до крај ќе ја исполни својата…

Откако 23 лица починаа: Поддржувачите на Муктада…

Поддржувачите на ирачкиот шиитски лидер Муктада ал…

Хаосот во Ирак продолжува: 14 лица загинаа,…

Четиринаесет лица загинаа, а повеќе од 300…