Ајде Македонци: Онлајн петиција за потпишување на Прогласот за заштита на македонскиот јазик!

t

Вечерва е отворена е-форма преку којашто може да се потпише Прогласот за заштита на македонскиот јазик и книжевност. Истиот можете да го потпишете ТУКА

По објавувањето на Унилатералната изјава на Република Македонија приложена кон записникот од првата политичка МВК, во којашто се изоставени значајните научни факти за историјата и континуитетот на македонскиот јазик и книжевност, а едновремено се изнесуваат научно неточни тврдења за македонскиот јазик, млади македонисти денеска споделија дека се должни да застанат во одбрана на научната вистина и македонистиката и да не дозволат отпочнување етапа на самонегирачки процес, со политички акт во којшто не се земени предвид научно потврдените сознанија и заклучоци ниту на македонската, ниту на светската филологија.

ЛИНК од текстот на прогласот

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Османи: Уставните измени што побрзо да станат…

Уставните измени треба што побрзо да станат…

Член на комисијата потврди: Бугарските историчари инсистираат…

Не работиме на утврдување на статусот на…

(Во живо) Отварање на бугарскиот културно-информативен центар…

Следете го во живо отварањето на новиот…

Добро утро со Инфомакс: Денешните историски докажувања…

Ѓорче Петров е македонски професор, публицист, историчар,…

Зајкова: Државава нема друга алтернатива освен ЕУ

Немаме веќе ниту време, ниту генерации за…