Бегаат од вистината како ѓавол од темјан – Бугарски историчари: Во Бугарија одамна не се употребува терминот фашизам за периодот 1934-1944 година

t

Бугарската историска наука одамна, пред повеќе од 30 години, не го користеше терминот фашизам кога зборуваше за владеењето во Бугарија во периодот 1934-1944 година.

Ова во интервју за БГНЕС го изјави проф. Даниел Вачков, директор на Институтот за историски студии при Бугарската академија на науките.

Тој посочи дека во историскиот еснаф има јасен консензус дека владеењето пред 9 септември не може да се дефинира како фашистичко. „Да, таа е авторитарна и многу отстапува од демократијата, но не носи белези на фашистичка власт“, ​​нагласи проф. Вачков.

Една од причините поради која бугарските историчари излегоа со овој став се честите фалсификати на историјата од „колеги историчари“ од Република Македонија.

„Бидејќи многу луѓе, па дури и медиуми кај нас не беа свесни дали има причина да не обвинуваат за фашизам, одржавме тркалезна маса. На него, со многу сериозни аргументи, ја изнесовме тезата дека нема шанси власта во Бугарија да се дефинира како фашистичка, бидејќи низа критериуми не го дозволуваат тоа. Имаме јасно наведени модели како што се фашистичка Италија и нацистичка Германија. Кога ќе се споредиме со овие модели, ја гледаме огромната разлика, што не ни дава основа да зборуваме за фашизмот кај нас“, потврдува проф. Вачков.

БГНЕС, исто така, потсетува на главните точки од мислењето на водечките бугарски историчари за ова прашање:

  1. Во Бугарија не се создава водечка фашистичка партија која има можност да бара политичка моќ. Без разлика што некои од фашистичките формации брои неколку десетици илјади членови (СБРЗ, СБНЛ, НСД), изборните резултати за нив се жалосни.
  2. Фашизмот никогаш не дојде на власт во Бугарија. Фашистичките организации не учествуваа во владеењето на земјата во текот на целиот период од 1920-тите до есента 1944 година. Режимот воспоставен по 1934 година не беше предводен од фашистичка партија, не издаде фашистички лидер. Згора на тоа, тој беше во конфликт со фашистичките организации (во 1936 година, СБРЗ конечно беше забранета, во септември 1939 година – СБНЛ и РНБ).
  3. Режимот нема фашистичка идеологија. Доволно чудно, тој воопшто не создава систематизирана идеологија.
  4. Власта на земјата од 1934 до 1944 година беше авторитарна, но не и фашистичка. За целата деценија од своето постоење, политичкиот режим остана целосно непартиски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ковачевски најостро го осудува каменувањето на македонскиот…

Премиерот Димитар Ковачевски преку објава на Фејсбук…

Левица бара МНР да го осуди нападот…

„Вчера Македонците во Бугарија повторно беа жртва…

Бугарското МНР ја искара Македонија: Се однесуваа…

Остра реакција на бугарското МНР по тензијата…

Да немаме проблеми ни ние, ни вие:…

Македонците од Пиринска Македонија во организација на…

Бугарскиот МВР ироничен: Ќе ви подариме три…

Вицепремиерот за јавен ред и безбедност и…