Биткоинот го постигна новото највисоко ниво во последните девет месеци

t

Биткоинот пред два дена го достигна новото највисоко ниво во последните девет месеци, кое го задржа до денес, бидејќи најновите случувања во ескалацијата на банкарската криза во САД ги поттикнаа крипто-пазарите. Податоците од Cointelegraph Markets Pro и TradingView покажуваат дека BTC/USD достигна 27.025 долари на Bitstamp пред консолидацијата.

Катализаторот за новиот раст дојде во форма на податоци за билансот на состојба преку ноќ на Федералните резерви, кои покажаа дека речиси 300 милијарди долари биле инјектирани во економијата како дел од одговорот на банкарската криза.

Настанот ефективно го промени неколкумесечното отстранување на ликвидноста според квантитативното олеснување (QT) на ФЕД, што коментаторите брзо го нарекоа рестартирање на спротивниот феномен – квантитативно олеснување (QE).

„Ќе ви кажат дека не е QE, но бројките не лажат. Околу половина од падот од една година квантитативно затегнување беше избришан за една недела“, коментира трговецот, аналитичар и водител на подкаст Скот Мелкер, познат како „Волкот од сите улици“.

Биткоинот на тој начин ги следеше силните перформанси на американските акции претходниот ден.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Жител на Белград сакал да купи криптовалути,…

Лажни продавачи на криптовалути, на возраст од…

Крипто инвеститорите за една година изгубиле повеќе…

Во само една година крипто инвеститорите изгубиле…

„Кралот на криптовалутите“, кој беше уапсен во…

Јужнокорејските државјани До Квон и Хон Чанд Џун ја негирaа вината…

Биткоинот го постигна новото највисоко ниво во…

Биткоинот пред два дена го достигна новото…

Падна цената на нафтата на светските берзи:…

Цените на нафтата од утрово паѓаат. На…