Блумберг: Руската рубља е валута на годината, растот за време на војна е извонреден

t

Контролата на капиталот наметната од Русија ја претвори рубљата во валута со најдобри перформанси во светот оваа година, пишува Блумберг.

Рубљата го продолжи својот раст во однос на доларот во средата кога Московската берза повторно беше отворена по два дена државен одмор. Сега е зголемена за повеќе од 11% во однос на американскиот долар од почетокот на годината, надминувајќи го реалниот аванс од 9% за да стане “најголем добитник” меѓу 31 главна валута што ја следи Блумберг. Офшор стапката е уште повеќе, околу 12%.


Добивките на рубљата произлегуваат од низата мерки преземени од страна на владата за одбрана на уништената валута како последица на западните санкции. Покрај воведувањето на контрола на капиталот, Русија ги принуди извозниците да продаваат девизи и бара нејзиниот природен гас да се плаќа во рубли. Стратезите велат дека собирот не е веродостоен бидејќи многу продавници за тргување со валути престанаа да се занимаваат со рубљата со образложение дека нејзината вредност што се гледа на мониторите не е цената по која може да се тргува во реалниот свет.


Сепак, иронијата на толку добро работење на рубљата додека е во војна е извонредна, особено затоа што другите земји кои воведоа контрола на капиталот во блиското минато не ги постигнаа истите резултати. Турција и Аргентина испробаа слични мерки кога се соочија со орда продавачи во изминатите неколку години со катастрофални последици за лирата и пезосот, кои достигнаа свежо најниско ниво на историјата и никогаш не закрепнаа.

Трговците се подготвуваат да ја намалат стапката на рубљата во Москва додека расте поделбата на пазарот

Рубљата го презеде реалот како најдобра светска валута.

Следна е бразилската валута. Откако ја зголемија референтната стапка за 1.075 базични поени од почетокот на 2021 година, креаторите на политиката во оваа латиноамериканска земја сигнализираа забавување на темпото на планинарење, како и нивната намера наскоро да го завршат циклусот. Иако носивоста на реалниот ќе остане висока, ширењето на американските стапки најверојатно ќе се намали бидејќи Федералните резерви продолжуваат да ги зголемуваат трошоците за задолжување со агресивно темпо.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Санкциите потонаа: Рубљата е најсилна во последните…

На средина на оваа недела, руската валута…

Шок од Московската берза: Доларот падна под…

Рубљата силно зајакнува во однос на доларот…

Нов раст на рубљата во однос на…

Рубљата умерено поскапе во понеделникот во однос…

Централната банка на Русија: Нов пад на…

Официјалната стапка на доларот во однос на…

Нов раст на рубљата, доларот падна под…

Рубљата продолжува да расте во однос на…