Бремените жени се ослободуваат од работа со физичко присуство – Се укинуваат сертификатите во одредени објекти

t

Владата на денешната седница одлучи да ги усвои препораките од Главниот координативен кризен штаб за справување со ковид-19, а коишто препораки претходно произлегоа и од седниците на Комисијата за заразни болести.

Олеснетите мерки значат:


-Укинување на ковид-сертификатите за влез во трговските центри/молови, но како мерка останува задолжителното носење заштитни маски. Меѓутоа сертификатите остануваат задолжителни за угостителските објекти каде се служат храна и пијалаци, а кои се во состав на трговските центри;

-Потврдата за прележан ковид-19 ќе важи 180 дена (6 месеци) наместо досегашните 45 дена, сметано од датумот на позитивен ПЦР тест;

-Укинување на задолжителен ковид-сертификат за излез од државата;

-Укинување на одлуката со која бремените жени се ослободуваат од работа и работни обврски со физичко присуство. Паралелно, прифатена е пораката бремените жени да се вакцинираат.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Грција и Бугарија отворени како „пупка“ за…

Патувањето во Грција и Бугарија отсега ќе…

Талибанците направија распоред: Мажите и жените од…

Талибанското Министерство за промоција на доблести и…

Бремените жени се ослободуваат од работа со…

Владата на денешната седница одлучи да ги…

Ѓорѓиевски им го разубави денот на жените…

Градоначалникот на Општина Кисела Вода, Орце Ѓорѓиевски,…

8 Март: Цвеќиња или конкретни мерки –…

8 Март е Меѓународниот ден на жената,…