Бугарите лути: Скопје ја украде Бугарската Охридска Архиепископија од Бугарија

t

„Скандал! Скопје и ја украде Бугарската Охридска Архиепископија од Бугарија“, е наслов во бугарскиот медиум Епицентар откако Вселенската Патријаршија ја призна на Охридската Архиепископија за канонска.

Македонската православна црква беше изненадувачки призната од Вселенската патријаршија како Охридска архиепископија – во изминатите години Бугарската архиепископија во Охрид беше од големо значење за опстанокот на Бугарите како народ и духовност. Тоа е, исто така, најдолгата постоечка црковна институција – речиси 750 години, пишува медиумот.

Бугарската автокефална архиепископија во Охрид остана единствената бугарска духовна институција и со многу труд и работа успеа да го одржи жив христијанскиот дух кај Бугарите. Во XV и XVII век охридските архиепископи сè почесто почнале да се потпишуваат со титулата патријарх.

Освен медиумите реакција пристигна и од многубројни бугарски теолози, историчари и професори, меѓу кои и професор Божидор Димитров..

Признавањето на црквата „Охридска архиепископија за независна“ е предавство на националните интереси на Бугарија и и штети на Бугарија и на бугарската кауза во Македонија, смета бугарскиот историчар проф.Божидор Димитров.

Во вчерашното соопштение од Истанбул се вели дека терминот „Македонија“ и сите други негови деривати се исклучени, а црквата е признаена само како „Охридска“.

Вселенската патријаршија, исто така, соопштува дека во евхаристиско причестување ги прифаќа хиерархијата, свештенството и народот на Црквата под раководство на архиепископот Стефан.

Црквата во Србија мора да ги реши административните прашања меѓу неа и црквата во Северна Македонија во рамките на канонскиот поредок и црковната традиција, соопшти Вселенската патријаршија.

Името на оваа црква е „Охридска“ (што значи подрачје на нејзина јурисдикција само во рамките на територијата на државата Северна Македонија), како што писмено им било ветено на Вселенската патријаршија и нејзиниот поглавар, со исклучок на терминот „македонски“ и сите други деривати на зборот „Македонија“.

Ова е нож во задниот дел на Бугарската православна црква, за кој Охридската архиепископија е дел од историскиот и духовниот простор, како и најстарата бугарска црковна институција, коментираат теолозите, пренесува Епицентар.

Потсетуваме дека пред само неколку дена од Македонија стигна вест за црквата „македонизација“ на бугарското преродбенички свештеник Јоаким Карчовски, родоначалникот на бугарската печатена литература, велат во текстот.

Македонската православна црква најави дека на 22 мај ќе го прогласи Карчовски за светец за „прв македонски просветител и учител на Македонците во првата половина на 19 век“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

СОВЕТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА ОН: Ќе се…

Советот за безбедност на Обединетите нации денеска…

НИКОЈ НЕ СМЕЕ ДА ВЛЕЗЕ ВО МУЗЕЈОТ…

Локалните медиуми пишуваат дека пред музејот има…

УХМР издаде метео предупредување: Невреме во Македонија!

Под влијание на влажна и нестабилна воздушна…

Битиќи: Да ја сфатиме потребата од преквалификација,…

Тие што сметаат дека нашата држава дава…

Министерот за правда чека амин од амбасадите:…

Поддршка имаме и сите се на став…