Бугарија продолжува да се наоружува: Ќе купуваат борбени возила “Страјкер”

t

Владата на соседна Бугарија ја одобри набавката на „основна борбена опрема за изградба на баталјонски борбени групи од состав на механизирана бригада“, соопшти владината прес-служба.

Проектот е меѓу приоритетите на Министерството за одбрана и предвидува набавка на нови борбени возила „Страјкер“ за копнените сили. Целта е да се обезбеди постигнување интероперабилност со армиите на нашите сојузници во НАТО, стекнување и одржување на способности за одбрана на земјата самостојно, во заедничка операција и во колективниот одбранбен систем, како и учество во сојузничките операции надвор. територијата на земјата.

Кабинетот му предлага и на Народното собрание да ја укине одлуката на Собранието од 8 јуни 2018 година за усвојување на инвестициски расходен проект „Стекнување основна борбена опрема за изградба на баталјонски борбени групи од составот на механизирана бригада“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Авионот на Лавров ја заобиколил Бугарија

Дипломатскиот скандал се продлабочува поради учеството на…

ЛАВРОВ ДОАЃА ВО МАКЕДОНИЈА! Бугарија го отвори…

Бугарија го отвори својот воздушен простор со…

Поради снегот Бугарија прогласи вонредна состојба во…

Две лица загинаа во Бугарија, а едно…

Бугарија ќе испрати 100 оклопни транспортери во…

Бугарскиот парламент го усвои предлог-законот за бесплатна…

Две лица загинаа во несреќи поради силниот…

Две лица загинаа како последица на силниот…