Објавено на:

Бугарија сепак го одложи влезот во еврозоната: Повеќе среќа во 2025 година

t

Има формални критериуми за влез на секоја земја во еврозоната, прашање на време е кога Бугарија ќе ги исполни. Има ниски дефицити и штом ќе заврши енергетската криза, повторно ќе има ниски дефицити. Реперот за инфлација останува, но сепак ќе се ублажи. Се надевам дека Бугарија ќе влезе во еврозоната на 1 јануари 2025 година.

Ова го изјави вршителот на должноста вицепремиер на Бугарија за управување со европските фондови Атанас Пеканов на експертска дебата на тема „Дали Бугарија е подготвена за еврозоната?“, јави репортерот на БГНЕС.

Пеканов изјави дека Бугарија е членка на ЕУ веќе 15 години, а бугарските граѓани и бизниси често вршат трансакции во левови и евра. Тој нагласи дека во Бугарија се испраќаат над 1,5 милијарди евра, но дел од сумата се губи при размена на валута.

Бугарската економија се движи со онаа на еврозоната, што значи дека сме подготвени“, истакна в.д. вицепремиер за управување со европските фондови. ., додавајќи дека е убеден дека бугарската економија е подготвена, ќе даде поттик што ќе ја гарантира благосостојбата на бугарските граѓани.

„Дали Бугарија е подготвена да влезе, не е прашање на лично мислење“, рече економистот Лачезар Богданов и додаде дека минатата година Бугарија имала инфлација повисока од прагот, а денес вредноста на инфлацијата е 14%. „Согласно член 101 од пристапниот договор се прави проценка, потоа има одлуки на Советот. Има протокол во кој јасно пишува кои се критериумите“, рече и Богданов.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарски академик: Треба да ја промениме политиката…

Проф.д-р Спас Ташев од Бугарската академија на…

“Врие од кодоши”: 48 кандидати за пратеници…

Со текот на времето се намалува бројот…

Бугарија сепак го одложи влезот во еврозоната:…

Има формални критериуми за влез на секоја…

Шамар од Стејт департментот за Бугарија: Незаконски…

Акциите на бугарската влада за справување со…

(Видео) Крвава случка: Роми во Бугарија се…

Шест лица се повредени во масовната тепачка…