Објавено на:

Бугарија ќе “демне”: Се формира аналитичко тело што ќе следи дезинформации во медиумите

t

Бугарскиот министер за електронска управа, Божидар Бојанов, за време на парламентарната контрола во Народното собрание најави дека ќе се формира ново аналитичко тело за следење на содржината на медиумите и социјалните мрежи во земјава.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, пренесувајќи го бугарскиот министер, тоа тело нема да ги одземе ингеренциите на Советот за електронски медиуми во земјава.

Според него, новата единица нема да ги регулира, туку ќе ги следи случаите на намерни дезинформации.

Бојанов кажа и дека во Бугарија не постои орган што е конкретно надлежен за политиката на заштита од хибридни закани, вклучително и против намерните дезинформации.

Според министерот Бојанов, во Бугарија се финансираат и создаваат манипулативни содржини за одредени теми со подржување на таканаречени фабрики за тролови што ја координираат дистрибуцијата на оваа содржина на социјалните мрежи.

Овие тролови, смета тој, често пати се луѓе кои работат од дома. Тие се плаќаат по коментар или објавена статија. По команда тие споделуваат „вести“ до одредени целни групи, на кои им укажува координативниот трол. Ова пак доведува до алгоритамско зголемување на дистрибуцијата на овие содржини и, соодветно се прикажуваат на повеќе луѓе. Исто така, овие тролови известуваат за легитимни гласови во општеството и на социјалните мрежи, што доведува до нивно блокирање, изјави министерот за електронска управа во бугарската Влада, Божидар Бојанов.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Значи не постоеле?! Македонскиот дел од Комисијата:…

По објавените решенија на Заедничката мултидисциплинарна комисија…

Бугарското обвинителство бара траен притвор за српскиот…

Окружното обвинителство во Стара Загора побара од…

Бугарија будно следи: Засега немало да се…

Софија ги регистрира критиките во македонската јавност…

Атанасовски: Се наметна националистичка теза дека целата…

По усогласените препораки на македонско-бугарската Комисија за…