Објавено на:

Бугарски академик: Треба да ја промениме политиката кон Македонија

t

Проф.д-р Спас Ташев од Бугарската академија на науките и уметностите ја коментираше темата за бришењето на бугарскиот клуб „Иван Михаилов“ во Македонија од централниот регистар на републиката за Нова ТВ.

Според него, ова е претскажана одлука, а кога зборуваме за историјата, историјата е современа и на територијата на Македонија.

Имињата на клубовите не ги избра Бугарија, туку граѓаните на Македонија, истакна тој. Во Македонија се прават идеолошки оценки и клишеа, карактеристични за комунистичкиот режим, а ни зрно вистина не се дозволува да се пробие во општеството, смета Ташев.

Тој смета дека Бугарија треба да ја промени својата политика од пасивна во проактивна. „Фактот што ЕУ го прифати нашиот став очигледно не е доволен. Причината е тоа што кај властите на Македонија постои несовпаѓање меѓу зборовите и делата“, заклучи Ташев.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарски академик: Треба да ја промениме политиката…

Проф.д-р Спас Ташев од Бугарската академија на…

“Врие од кодоши”: 48 кандидати за пратеници…

Со текот на времето се намалува бројот…

Бугарија сепак го одложи влезот во еврозоната:…

Има формални критериуми за влез на секоја…

Шамар од Стејт департментот за Бугарија: Незаконски…

Акциите на бугарската влада за справување со…

(Видео) Крвава случка: Роми во Бугарија се…

Шест лица се повредени во масовната тепачка…