Објавено на:

Бугарски медиуми: 1000 години “бугарско” сеќавање-Гробот на цар Самоил на островот „Свети Ахил“

t

Една од најубавите базилики на Првото бугарско кралство, изградена од цар Борис I, носи огромен дел од бугарската историја на малиот грчки остров Свети Ахил. Базиликата наликува на архитектурата на Големата базилика во Плиска денес. Во времето на цар Самоил, базиликата на островот била главен храм на Бугарската патријаршија. Таму еднаш бил погребан бугарскиот крал Самоил,пишува БГНЕС.

Во продолжение целиот текст на БГНЕС:

Овој октомври се навршуваат 1008 години од неговата смрт.

Умира пред очите на неговите ослепени војници.

Историјата на откривањето на гробот на бугарскиот владетел е љубопитна: во 1965 година, професорот од Универзитетот во Солун, Николаос Мицопулос, ја слушал легендата која се пренесува од колено на колено, дека во урнатините во областа на островот Св. Ахил во Малото Преспанско Езеро се кулата, печката и просторијата за војската од резиденцијата на последните владетели на средновековната бугарска држава. При првичните ископувања на базиликата „Св. Ахил“, лоциран во североисточниот дел на островот, се потврдуваат легендите.

Така, професорот Мицопулос започнал со ископувања и во 1969 година открил четири саркофази изградени целосно од мермерни плочи. Под сводот на една гробница, откриен е скелет на маж висок 160 сантиметри, облечен во темноцрвена облека. Антрополозите последователно ја утврдија возраста на починатиот на околу 70 години. Главата му била ставена на перница од плочки, а врз неа веројатно имало друга скапа ткаенина. Под левата и на десната рака има остатоци од ткаен позлатен оклоп, на градите и околу карлицата се сочувани фрагменти од многу скапа златно ткаена облека. Тоа е кралска дивитисија, која била најсвечената царска облека во тоа време. Брокатот е исткаен од памучни и свилени конци обвиткани во сребро и злато, а има зачувани везови од ЛАЖЕН и големи медалјони испишани со парови папагали поврзани со нивните крилја и со глави свртени навнатре, со розети на почетокот на крилјата.

Последователно, испитувањето на скелетот откри оштетување од борбена рана на левата улна. Според легендите, за време на битката кај Сперхеј во 997 година, бугарскиот крал Самоил бил ранет токму во левата рака, професорот Мицопулос дошол до заклучок дека тоа е неговиот скелет. Останатите три гробници биле пронајдени празни, професорот сугерира дека таму можеби биле погребани последните двајца владетели на Првото бугарско кралство – Гавраил Радомир (1014-1015) и Иван Владислав (1015-1018). До нив е саркофаг со моштите на св. Ахил, кои биле пренесени по освојувањето на Лариса.

И базиликата „Св. Ахил“ е една од највпечатливите градби од Првото бугарско кралство, со импресивни димензии од 30 на 50 метри и површина од 968 метри квадратни.

Денеска коските на бугарскиот крал се чуваат во Музејот на византиска уметност во Солун.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ