Бугарското МНР ја искара Македонија: Се однесуваа понижувачки и неприфатливо кон бугарскиот народ

t

Остра реакција на бугарското МНР по тензијата околу одбележувањето на 151 година од раѓањето на Гоце Делчев. На многу Бугари не им беше дозволен влез во Република Македонија откако падна системот на граничниот премин Деве Баир.

Прославите во Скопје се одвиваа под невидени безбедносни мерки, кои бугарскиот министер за внатрешни работи ги нарече „драконски и целосно непотребни“. Иван Демерџиев беше на чело на бугарската делегација, која се поклони на гробот на Гоце Делчев и положи венци.

„4 февруари 2023 година ќе влезе во историјата како датум кога властите во Македонија, од крајно неубедливи причини и кршејќи ги претходно дадените гаранции, не им дозволија на бугарските граѓани да му оддадат почит на делото и животот на Гоце Делчев. МНР го дефинира денешниот однос на владетелите во Македонија како понижувачки и неприфатлив кон бугарскиот народ и кон Република Бугарија“, се вели во намерниот став на МНР.

Бугарската дипломатија го потсетува Скопје дека по потпишувањето на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка во 2017 година, беше воспоставена практика за заедничко славење на историските личности од нашата заедничка историја, каков што е Гоце Делчев, без сомнение.

Бугарија ги оценува ваквите портапки како неисполнување на заложбата да обезбеди непречен пристап за сите добронамерни граѓани кои сакаат да му оддадат почит на споменот на големиот револуционер.

„Ова, заедно со неподготвеноста да положат венци од страна на делегациите на Бугарија и Македонија, претставува отстапување од воспоставените добри практики и ги нагризува напорите на Република Бугарија насочени кон зајакнување на добрососедството.

Министерот за надворешни работи оствари разговор со амбасадорката на Македонија во Софија, Руси, со барање за интервенција и враќање на слободата на движење. Истото прашање во Скопје повеќепати го поставуваше и вицепремиерот и министер за внатрешни работи Иван Демерџиев. „Уште еднаш откривме дека изјавите и уверувањата што ги добивме од претставници на властите во Македонија не соодветствуваат со ситуацијата на теренот. Овој пристап во никој случај не придонесува за водење на конструктивен и добронамерен дијалог.

Во врска со објавите во медиумите за приведени бугарски државјани, Амбасадата на Република Бугарија во Скопје официјално се обрати до локалните власти со барање за дополнителни информации, иако таквите информации требаше веднаш да бидат испратени од властите во Македонија.

„Потсетуваме дека слободното движење на луѓето е еден од главните принципи на функционирањето на ЕУ. Покрај тоа, ова е конкретна мерка за зајакнување на добрососедските односи. Доколку е потребно, Бугарија е подготвена да обезбеди техничка помош за да се обезбеди непречено функционирањето на граничниот премин. За потврда за добрососедските односи потребни се најмалку двајца искрени партнери. Сè потешко е да се препознае во однесувањето на властите во Скопје вистинска желба да се изгради довербата, пријателството и соработката неопходни за тоа.“ велат од бугарското МНР.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарски академик: Треба да ја промениме политиката…

Проф.д-р Спас Ташев од Бугарската академија на…

“Врие од кодоши”: 48 кандидати за пратеници…

Со текот на времето се намалува бројот…

Бугарија сепак го одложи влезот во еврозоната:…

Има формални критериуми за влез на секоја…

Шамар од Стејт департментот за Бугарија: Незаконски…

Акциите на бугарската влада за справување со…

(Видео) Крвава случка: Роми во Бугарија се…

Шест лица се повредени во масовната тепачка…