Вангелов: Никаде нема формулација дека Самоил бил бугарски цар

t

Членот на Мешовитата историска комисија, Огнен Вангелов уште еднаш повтори дека Комисијата нема мандат да утврдува натписи на споменици на споменици, музеи и тврдини.

-Не можеме ние да се договориме дека цар Самоил бил бугарски цар затоа што не дискутираме каков бил царот, туку како историографијата гледа на тоа царство и тука се воделе дискусии, нашата историографија, нивната и светската историографија. За цар Самоил има излезено заклучок тоа што беше договорено во 2019 година за заедничко чествување и има еден условен за учебниците, кој ќе биде конечен кога ќе се усогласат сите останати. Нема никаде формулација дека цар Самоил бил бугарски цар. Такво нешто во заклучоците на нашата комисија, вели Вангелов во емисијата „24 отворено“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ