Објавено на:

(Видео+документи) БОМБА: Русија објави имиња на личности и докази за вмешаност на САД во истражувањата за производство на биолошко оружје во Украина – Сакале да шират зарази преку вода?

t

Благодарение на специјалната воена операција на руските трупи, беше можно да се добијат дополнителни информации за воено-биолошките активности на САД на територијата на Украина, потврдувајќи бројни прекршувања на Конвенцијата за забрана на биолошкото оружје, соопштија денес од руското Министерство за одбрана на посебна прес конференција поврзана со истражувањата и наодите за биолабораториите во Украина.

Искористувајќи ги постојните празнини во меѓународното право и отсуството на јасен механизам за верификација, американската администрација постојано го гради својот воено-биолошки потенцијал во различни региони во светот.

Руската Федерација постојано прави напори да создаде механизам за проверка на усогласеноста со BTVC, но оваа иницијатива е постојано блокирана од колективниот Запад, предводен од Соединетите држави, од 2001 година.

Сегашниот механизам на генералниот секретар на ОН за истрага на наводната употреба на биолошко и токсично оружје, како и Женевскиот протокол од 1925 година со кој се забранува употребата на задушувачки, отровни и други слични гасови и бактериолошки агенси во војни и воени конфликти, не вклучуваат верификација на биолошките активности на државите-учеснички. Организацијата за забрана на хемиско оружје со седиште во Хаг, исто така, нема такви овластувања.

Претходно, претставивме шема за координација на активностите на биолошките лаборатории и истражувачки институти во Украина од страна на Соединетите држави.
Еден од неговите елементи е Украинскиот центар за наука и технологија (UNTC), навидум нејавна организација која нема никаква врска со Пентагон.

Министерството за одбрана на Русија успеа да ја открие својата улога во воено-биолошките активности на САД на територијата на Украина.

Во согласност со статутарните документи, STCU е меѓународна меѓувладина организација создадена со цел „… да го спречи ширењето на знаењето и искуството поврзани со оружјето за масовно уништување…“.

Неговиот правен статус е определен со Договорот од 25 октомври 1993 година, склучен меѓу владите на Украина, Канада, САД и Шведска, како и Протоколот за измени од 7 јули 1997 година.

СТЦУ е со седиште во Киев и има регионални канцеларии во Баку, Кишињев и Тбилиси, како и во Харков и Лавов.

Во исто време, Експертскиот центар за хемиски и биолошки закани на Министерството за одбрана на Русија утврди дека главната активност на STCU е да дејствува како дистрибутивен центар за грантови за спроведување на истражувања од интерес на Пентагон, вклучително и биолошко оружје.

Само во последниве години, Вашингтон потроши повеќе од 350 милиони американски долари за спроведување на проектите STCU.

Американскиот Стејт департмент и Министерството за одбрана се американски клиенти и спонзори на STCU. Финансирањето се обезбедува и преку Агенцијата за заштита на животната средина, Министерството за земјоделство, здравство и енергија на САД.

Исто така, погледнете го документот подготвен од кураторите на STCU од 11 март 2022 година, кој ја нагласува вистинската природа на активностите на оваа организација. Во него се забележува: „… има одлив на научни експерти за развој на возила за испорака и модерно оружје кои работеле во украински институции, како и експерти за развој на биолошко, радиолошко, хемиско и нуклеарно оружје. Најобучените експерти со искуство во работа со материјали и технологии со двојна употреба (ги има од 1.000 до 4.000) се најдоа во неповолни професионални и финансиски можности. Ова ги прави ранливи на префрлување во други земји за да учествуваат во програми за развој на оружје за масовно уништување, возила за испорака и друго оружје“.

Користејќи такви формулации, Вашингтон всушност ја признава работата на украинските експерти за создавање средства за испорака и употреба на оружје за масовно уништување и смета дека е целисходно да се продолжи со нивното финансирање.

Ќе ги наведам имињата на функционерите кои биле вклучени во спроведувањето на воено-биолошките програми.

Кертис Белач, американски државјанин, ја извршува функцијата извршен директор на STCU. Роден на 27 август 1968 година во Калифорнија, студирал на Универзитетот во Калифорнија за менаџмент. Андерсон. Магистрирал меѓународни финансии и работи во Украина од 1994 година.

Еди Артур Мајер е претседател на одборот на STCU од Европската унија, а Фил Долиф е задолжен за САД од САД, кој е заменик советник на секретарот за меѓународна безбедност и програми за неширење.

Документите добиени од руското Министерство за одбрана ја потврдуваат поврзаноста на STCU со американскиот воен оддел. Слајдот ја прикажува официјалната препорака на американскиот Стејт департмент, која ја поддржува соработката на STCU со главниот изведувач на Пентагон, Black & Weatch. Преписката ја изразува подготвеноста на потпретседателот на оваа компанија, Метју Вебер, да работи со STCU во рамките на воените биолошки истражувања што се во тек на територијата на Украина.

Помеѓу 2014 и 2022 година, Украинскиот центар за наука и технологија во земјите од постсоветскиот простор (Украина, Грузија, Молдавија, Азербејџан) реализираше повеќе од петстотини истражувачки проекти.

Американските куратори првенствено беа заинтересирани за истражување со двојна употреба, на пример, проект 6166 „Развој на технологии за моделирање, оценување и предвидување на влијанието на конфликтот и заканите од ширење на оружјето за масовно уништување“, проект 9601 „Трансфер на украински технологии за производство на комплексни материјали со двојна употреба за Европа, Унијата.“

Многу од нив се фокусирани на проучување на потенцијалните агенси на биолошкото оружје (чума, туларемија) и причината за економски значајни инфекции (патоген птичји грип, африканска свинска чума).

Директно во интерес на воениот оддел, Центарот ги финансираше проектите P-364, 444 и 781, кои имаа за цел да го проучуваат ширењето на опасните инфекции преку вектори на инсекти, диви птици и лилјаци.

Обрнете внимание на документите од проектот 3007 „Следење на епидемиолошката и еколошката состојба поврзана со опасните болести кои се пренесуваат преку вода во Украина“.

За време на нивната работа, украинските експерти, под надзор на американски научници, систематски земаа примероци вода од голем број големи украински реки, вклучувајќи ги Днепар, Дунав, Днестар и Северен Кримски Канал, за да утврдат присуство на особено опасни патогени, вклучително и колера, тифус и хепатитис А и Е и да се извлечат заклучоци за можноста за нивно ширење со вода.

Штетните својства на избраните примероци беа проценети во рамките на проектот, а самите соеви беа депонирани во колекцијата и потоа извезени во Соединетите Американски Држави.Пред вас е мапа на водните ресурси на Украина. Неговата анализа покажува дека резултатите од оваа работа може да се искористат за создавање на неповолна биолошка средина не само во Руската Федерација, туку и во водите на Црното и Азовското Море, како и во Источна Европа – Белорусија, Молдавија, Полска.

Нашата загриженост за активностите на Вашингтон во Украина произлегува од фактот што, спротивно на нивните меѓународни обврски, Соединетите држави ги задржаа во своето национално законодавство нормите кои дозволуваат работа на полето на биолошкото оружје.

Ратификацијата на Женевскиот протокол од 1925 година од страна на САД беше придружена со бројни резерви, од кои едната дозволува враќање на хемиското и токсичното оружје.

Според Федералниот акт за тероризам на Соединетите Држави и Соединетите Држави, истражувањето на биолошкото оружје е дозволено со одобрение на американската влада. Учесниците во ваквото истражување не подлежат на кривична одговорност за развој на такво оружје.

Така, американската администрација во оваа област го спроведува принципот на приоритет на домашното законодавство во однос на меѓународното. Најконтроверзните етички студии се спроведуваат надвор од националните јурисдикции.

Така, при специјална операција на територијата на Украина, беше утврдено дека во периодот од 2019 до 2021 година, американски научници од лабораторијата во градот Мерефа (регион Харков) тестирале потенцијално опасни биолошки лекови на пациенти на Регионалната клиничка психијатрија Болница бр. 3 во Харков.

Луѓето со ментални нарушувања беа избрани за експерименти врз основа на возраста, националноста и имунолошкиот статус. Резултатот од дневното и ноќното следење на состојбата на пациентот беше земен предвид на посебни формулари. Информациите не биле внесени во базата на податоци на болницата, а персоналот на здравствената установа потпишал договор за тајност на податоците.

Во јануари 2022 година, работата на лабораторијата во Мерефа беше прекината, а целата опрема и подготовки беа однесени на запад од Украина.

Има сведоштва на бројни сведоци на овие нехумани експерименти, чии имиња не можеме да ги откриеме во интерес на нивната безбедност.

Како заклучок, на еден од претходните брифинзи опишавме технички уред за испорака и примена на биолошки формулации, кој е патентиран во САД.

Во исто време, забележано е дека Украина испратила барање до производствената компанија за можност за опремување на дронот Bairaktar со испорачаната аеросолна опрема.

Загрижува фактот што на 9 март на територијата на Херсонската област извидувачките единици на руските трупи открија три беспилотни летала опремени со контејнери од 30 литри и опрема за прскање формулации.

Според достапните податоци, Украина во јануари 2022 година купила повеќе од 50 такви уреди преку посреднички организации кои можат да се користат за примена на биолошки формулации и токсични хемикалии.

Продолжуваме да анализираме документарни докази за злосторства извршени од американската администрација и режимот во Киев во Украина.

Линк од презентацијата на руското МО

Линк од сите документи на МО во врска со биолабораториите

Видео од брифингот на МО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Русија нема да застане: Ова е…

Русија нема да застане во Украина, сите…

(Видео) Во Македонија не може да има…

Новинарката Мирка Велиновска во денешното гостување во…

Мировни активисти упаднаа во американскиот сенат: Ако…

Мировни активисти го прекинаа американскиот државен секретар…

Ништо од мирот: Украински командант најави нова…

Командантот на украинските копнени сили Олександр Сирски…

Американците вратија за нападот на нивната база:…

Американската армија изврши повеќе воздушни напади во…