(Видео) Видовити или?!: Пред една година „вежбале пандемија на мајмунски сипаници“ – според сцениото 250 милиони луѓе умреле од вирусот

t

Ко-претседателот и извршен директор на NTI, Ернест Ј. Мониз и претседавачот на Минхенската безбедносна конференција (MSC) амбасадорот Волфганг Ишингер свикаа 19 сегашни и поранешни глобални лидери и експерти на маса одржаа симулација фокусирана на намалување на потенцијално биолошките закани со високи у катастрофални последици на 17 март 2021 година.

Оваа трета годишна вежба на маса организирана од тимот за глобална биолошка политика и програми на NTI (NTI | био) во соработка со MSC е дел од кампањата на MSC „Beyondlessness: The Road to Munchen 2021“. Овој напор вклучува неколку виртуелни настани и иницијативи на високо ниво чија цел е унапредување на дијалогот за безбедносна политика за приоритетите за нова трансатлантска агенда и поставување на основата за лични дебати во Минхен подоцна во годината. Овогодинешната вежба беше спроведена на виртуелна платформа поради пандемијата Ковид-19.

Влијанието на Ковид-19 обезбеди итна позадина за оваа вежба, бидејќи тековната пандемија ги истакна слабостите во меѓународната архитектура за спречување, откривање и одговор на заканите од пандемијата. Ова е итна грижа бидејќи идните пандемии би можеле да одговараат или да го надминат разорното влијание на КОВИД-19 во изгубените животи и уништените економии. Уште позагрижувачки е тоа што постојат критични празнини во биотехнолошкиот надзор што создаваат можности за случајна или намерна злоупотреба со потенцијално катастрофални глобални последици. Ова беше илустрирано во сценариото за вежбање: локализиран напад со биооружје со генетски конструиран вирус на мајмунска сипаница започнува во измислената земја Бринија. Во текот на 18 месеци, сценариото еволуира во глобална катастрофална пандемија, оставајќи 40% од светското население заразено и над четвртина милијарда луѓе мртви.

Фиктивното сценарио за вежбање се одвиваше постепено преку серија кратки видеа на кои учесниците реагираа за време на олеснета дискусија. Се појавија клучни теми во врска со потребата од зајакнување на меѓународната проценка на ризикот од пандемијата и системите за рано предупредување; да се утврдат јасни поттикнувачи за антиципативна реакција на национално ниво и агресивна рана акција за забавување на преносот на болеста и спасување животи; да се намалат ризиците од биотехнологијата и да се зајакне надзорот врз истражувањето на природните науки; и да промовира нови и посилни меѓународни механизми за финансирање на подготвеноста за здравствена безбедност.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Министерот за правда чека амин од амбасадите:…

Поддршка имаме и сите се на став…

Џачка: Имаше спорадични случаи на бугарска асимилација…

Реална е можноста Албанија и Република Македонија…

Москва нема да ги промени плановите за…

Русија денеска соопшти дека нема да ги…

Затоа Јапонија е држава: Разрешен пратеник затоа…

Популарниот јапонски јутјубер Јошиказу Хигашитани остана без…

За НАТО се обединивме сите, вели Ковачевскии

„Одлуката за членство во НАТО ги проби…