(Видео) Израелски историчар од Скопје: Сра*е е тврдењето на Бугарите дека биле само администратори во Македонија

t

Несомнено е дека за депортацијата на македонските Евреи е одговорна Бугарија, но одвратно е што сега се прави притисок за да не се открива вистината, вели во разговорот за „Канал 5“ израелскиот историчар на холокаустот и директор на Центарот „Симон Визентал“ во Ерусалим д-р Ефраим Зуроф.

Тие ги спасија нивните Евреи, ама на окупираните територии тие ги депортираа Евреите, исто и во Македонија, ниту еден Евреин испратен од Македонија не се врати назад.

На прашањето како ги коментра изјавите дека Бугарите во Втората светска војна биле само административци, не и окупатори во Македонија

Ќе извините за изразот, ама тоа е сра*е, нивните војници ги депортираа Евреите во Бугарија, вели тој.

Зуроф нагласи дека е огромен срам што Бугарија ја притиска Македонија да не зборува за вистината за Холокаустот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарски академик: Треба да ја промениме политиката…

Проф.д-р Спас Ташев од Бугарската академија на…

“Врие од кодоши”: 48 кандидати за пратеници…

Со текот на времето се намалува бројот…

БРАВО: Италија отвара Музеј на Холокаустот во…

Музеј посветен на сеќавањето на Холокаустот постои…

Бугарија сепак го одложи влезот во еврозоната:…

Има формални критериуми за влез на секоја…

Шамар од Стејт департментот за Бугарија: Незаконски…

Акциите на бугарската влада за справување со…