Објавено на:

(Видео) Кирилов: Документите покажуваат дека Американците “си играле” со патогени во био-лаборатории во Украина!

t

Новообјавените документи ги потврдуваат американските обиди за контрола на патогени во лабораториите во Украина, изјави генерал-полковник Игор Кирилов, шеф на единиците за радијациона, хемиска и биолошка одбрана на руските вооружени сили.

„Објавените документи уште еднаш ја потврдуваат соработката меѓу Киев и Вашингтон, како и обидите да се воспостави контрола над патогените во украинските лаборатории преку воведување на системот ПАКС, чии елементи беа префрлени во Украина под ознаката „сопственост на Владата на САД“. „Ова е во согласност со материјалите со кои располагаме – проектот на картичката за регистрација и договорните документи одобрени од Министерството за економија на Украина“, рече тој.

САД ги повлекуваат своите биолошки лаборатории во трети земји поради високиот ризик од несреќи таму, рече Кирилов.

„Високиот ризик од вонредни ситуации во американските биолошки лаборатории е една од причините за нивното повлекување од националната јурисдикција и нивно пренесување на територијата на трети земји, вклучително Украина и други земји. Ова го објаснува влошувањето на епидемиската состојба на нивните локации, појавата на болести невообичаени за овие региони и нивните носители“, рече тој.

Генералот привлече внимание на фактот дека во САД системот за следење на безбедносните прекршувања во биолошките лаборатории е децентрализиран и опфаќа само објекти кои добиваат средства од федералниот буџет. Има мала контрола врз приватните лаборатории, иако тие истражуваат особено опасни патогени.

„Недостигот на единствени стандарди за работа на вакви објекти создава ризик од спроведување на истражувања и заобиколување на Конвенцијата за забрана на биолошко и токсично оружје и груби прекршувања на безбедносните барања“, нагласи Кирилов.

САД продолжуваат со воено-биолошките активности, за овие потреби издвоиле 88 милијарди долари, додаде Кирилов.

„Би сакал да го потенцирам фактот дека САД продолжуваат да ги вклучуваат во своите доктринарни документи задачите за градење воено-биолошки потенцијал“, рече тој.

Кирилов истакна дека американската стратегија за спротивставување на биолошките закани, одобрена во октомври годинава, предвидува финансирање во износ од 88 милијарди долари, од кои 17 милијарди долари во првата година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Повторно контра сите во ЕУ: Унгарија нема…

Унгарија не сака да испраќа муниција во…

(Фото) Магичен поглед и силна порака: Руски…

Специјалниот дописник новинската агенција „ТАСС“, космонаутот на…

Членките на ЕУ ќе ѝ испратат на…

Земјите од Европската Унија планираат да ѝ…

Украина очекува Кина со своето влијание врз…

Украина очекува Кина да го искористи своето…

Џипинг го испофали Путин: Благодарение на него…

Благодарение на раководството на рускиот претседател Владимир…