(Видео) МАКЕДОНСКО ИМЕ НЕМА ДА ЗАГИНЕ, ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИЈА! Репортажа со Македонците во Албанија од 1999 година!

t

Македонците во Албанија отсекогаш биле сакани и почитувани, а тоа може да се види и од репортажа на РТК – Кавадарци од 1999 година, која на Фејсбук ја сподели Васил Стерјовски, пратеник во албанскиот парламент.

Многу е убаво, многу добро сме прифатени, се дел од коментарите на Македонците.

Како што кажуваат во разговор со новинарката, Македонците во Албанија уште тогаш имате сопствени бизниси, биле прифатени како Македонци, а повозрасен човек на прослава наздравува со збороивте “Поздрав до сите Македонци во Албанија, во Македонија и во целиот свет, во дијаспората. Да знаете, македонско име нема да загине, да живее Македонија”…

Додека одредени функционери од соседни држави денес се обидуваат да докажат дека Македонците во Албанија се Бугари, фактите, особено ваквите стари репортажи и видеа, ги побиваат нивните тези за “бугарско малцинство во Албанија.”

Целата репортажа проследете ја на линкот во продолжение:

ЛИНК од видеото

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

МАЕИ разочарани од одговорот на писмата за…

Единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса…

Комитетот за елиминација на расна дискриминација при…

Комитетот за елиминација на расна дискриминација при…

Во Косово е уапсен еден од најголемите…

Уапсен е Гезим Чела, еден од најголемите…

Маричиќ: Македонците и современиот македонски јазик се…

Денеска го одбележуваме празникот Свети Климент Охридски,…

Мексиканец, Косовец и седум Македонци уапсени со…

На 07/08.12.2023 во Спортски центар на подрачјето…