Објавено на:

(Видео) Поранешниот бугарски премиер Рајков: Македонија секако ќе ги вклучи Бугарите во Уставот, ние делиме исти јазични традиции и историска меморија – Полноправно членство во ЕУ за најмалку 10 години

t

Почетокот на преговарачкиот процес со PM е поврзан со претходното одобрување на преговарачката рамка. Ова го изјави амбасадорот Марин Рајков, поранешен премиер и министер за надворешни работи на Бугарија во 2013 година, јави репортерот на БГНЕС.


Амбасадорот Рајков истакна дека бугарската историја изобилува со моменти на херојство и достоинство, како и примери на бугарски јавни личности кои, кога не можат да добијат домашен легитимитет, се обидуваат да го компензираат со надворешнополитичка поддршка од одредени кругови. „Ова отсекогаш било проблем за бугарското општество. Ова се изолирани случаи. Тие ни даваат уште поголема причина да ги цениме оние бугарски јавни личности кои го бранат достоинството на нацијата“, рече нашиот амбасадор во Британија.

„РС Македонија ќе ги започне преговорите за идно членство во Европската Унија. Ова е во интерес на Бугарија, во интерес на НАТО и ЕУ, во интерес на регионалната стабилност, во интерес на бугарската нација. Оваа граница што не дели мора да биде што е можно пониска. Во нашата историја тоа е сфатено како проклетство за бугарскиот народ. Не можеме да не се радуваме на перспективата дека еден ден треба да се сведе до максимум“, нагласи Марин Рајков.
Тој посочи дека Бугарија има очекувања во однос на Македонија.

„Нашите очекувања се легитимни и праведни. Бугарија не ја уценува Македонија, бидејќи во последно време некои функционери во Скопје беа многу активни. Нема причина да ги уценуваме нашите браќа во Скопје. Ние сме братски земји. Делиме исти јазични традиции, делиме заедничка историска меморија“, рече амбасадорот Рајков.

Според него, смешно е да се дефинира како изнуда поставувањето услови за почеток на преговорите.

Всушност, целиот процес на пристапување е условен процес. Нема причина Бугарија, која го помина целиот овој процес на исполнување одредени барања и услови, сега да прифати дека истите тие услови и барања нема да важат за следните. Нема логика во ова и тоа е во спротивност со европските процедури и вредности, рече амбасадорот Рајков.

Почетокот на преговарачкиот процес со PCM е поврзан со претходно одобрување на преговарачка рамка.

„Бугарија не го блокира процесот. Работите се крајно јасни. Бугарија има очекувања во преговарачката рамка да постави одредени очекувања, да даде одредени гаранции за интересите на бугарската нација и Бугарија како земја членка на ЕУ. Оваа преговарачка рамка ќе ги утврди обврските на ЕК за следење на спроведувањето на одредени задачи. Напредокот на PCM кон полноправно членство во ЕУ, што би се случило, на пример, за 10 години“.

„Проблемот е што некои од нив не ги прифаќаат бугарските барања и со тоа го попречуваат постигнувањето на консензус. Бугарија е под притисок да постигне консензус. Ова е крајно неетички притисок. Тоа не одговара на самите практики на ЕУ. Ако се постигне консензус преку притисок, тој станува пародија. Постигнатиот консензус со притисок врз една земја е пародија“, категоричен е амбасадорот Рајков и додаде:

„Тоа не е консензус. Овој консензус ќе биде контрапродуктивен бидејќи самиот притисок е контрапродуктивен“.

Нашиот амбасадор во Обединетото Кралство привлече внимание дека РМ не прави напори за реформи и не прави ништо бидејќи очекува притисокот врз Бугарија да се исплати. „На овој начин, неколку земји кои вршат притисок врз нас се одговорни за недостигот на напредок на РМ во започнувањето на преговорите. „Тие се одговорни за реформската мрзеливост на Скопје и за континуираните демократски дефицити“, рече Рајков.

Тој се фокусираше и на бугарските очекувања.

„Вклучувањето на македонските Бугари во основниот закон, пакет 1 плус 4. Ова не е како да не се случи. РСМ секако ќе ги вклучи и македонските Бугари во својот Устав. Но, зошто ова треба да биде предмет на некои преговори, тоа треба да се случи само по себе. Вклучувањето на Бугарите во Уставот не е малцинство, нема малцински прашања во односите меѓу РСМ и Бугарија. Нема македонско малцинство во Бугарија, ниту има бугарско малцинство во РСМ. Зборуваме за дел од бугарскиот народ кој живее на територијата на РСМ, а тоа е нешто сосема друго, зборуваме за државотворен народ. Нејзиното вклучување на своите претставници ќе им даде не само достоинство, туку и правни инструменти за заштита на нивните права, ќе се запре сатанизацијата на Бугарите, ќе се запази принципот на еднаквост“, рече амбасадорот Рајков.
Темата за еднаквост и уставни права е клучна, но не е единствена и не ги исцрпува бугарските очекувања. Останатите четири точки ни се важни: заедничката историја, откажување од тврдењата за создавање малцинство, рехабилитација на жртвите, крај на говорот на омраза.

„Тврди дека создава малцинство. Овој текст на Договорот од 2017 е повреден. Тој е наведен и во Декларацијата од 1999 година. Македонската страна во 1999 и 2017 година призна дека ќе се откаже од тврдењата за создавање вештачко малцинство во Бугарија со средствата што ги направи Југославија“, рече амбасадорот Рајков.

Во врска со рехабилитацијата на жртвите, тој го постави следното прашање: „Дали Бугарија би ги започнала преговорите за ЕУ ​​доколку ги негираше камповите – Ловеч, Скравена, Белене. бр. Поставувам уште едно прашање: како злосторствата во Сребреница се признати од сите и нивното негирање може да биде причина за кривично гонење. Злосторствата извршени врз македонските Бугари под истиот режим само неколку децении порано не треба да бидат во центарот на нашите разговори, како што тврди Скопје. Нема логика во ова“, категоричен е Марин Рајков.

Тој ги повика властите во Скопје да ги почитуваат документите потпишани со Софија.

„Мора да се исполнат договорите. Ова мора да му биде многу јасно на Скопје. Непочитувањето на овие договори го доведува во прашање владеењето на правото во РСМ“, рече дипломатот.

Тој повика и да престане манипулацијата со историјата.

„Манипулирањето со историјата е дел од идеолошката основа на југословенскиот македонизам. Ако ова не се надмине, ќе ги рекреираме антибугарските стереотипи“, рече амбасадорот Рајков.

Тој ги отфрли обвинувањата дека Бугарија го дестабилизира Балканот бидејќи го забавува процесот на проширување. Според него, проблемите се на друго место – Косово и Босна.

„Денес Бугарија мора да биде подготвена за конкретна ситуација која ќе трае долго. Ситуација на полемика со братска земја, партнер. Ова нема да заврши сега или следната година. Ако не сме подготвени да ја водиме оваа битка долго време, се плашам дека изгледите нема да бидат позитивни. Затоа, европската перспектива на РСМ нема алтернатива, братска земја, но ние имаме наши очекувања и ни требаат гаранции за интересите и достоинството на бугарскиот народ“, заклучи амбасадорот Рајков.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарски академик: Треба да ја промениме политиката…

Проф.д-р Спас Ташев од Бугарската академија на…

“Врие од кодоши”: 48 кандидати за пратеници…

Со текот на времето се намалува бројот…

Бугарија сепак го одложи влезот во еврозоната:…

Има формални критериуми за влез на секоја…

Шамар од Стејт департментот за Бугарија: Незаконски…

Акциите на бугарската влада за справување со…

(Видео) Крвава случка: Роми во Бугарија се…

Шест лица се повредени во масовната тепачка…