(Видео) Ќе ви се нacолзат очите: Со години лeжeвме во бугарски затвopи само бидејќи се деклapиpaвме како Македонци

t

Стојан Георгиев и Стојан Герасимов не се откажуваат од својата борба за правата на Македонците во Бугарија. Тие и натаму се активни во забранетите македонски организации во Бугарија чија главна цел се правата на македонското малцинство во оваа земја. Во интервјуто за јутјуб каналот на здружението на граѓани Нов АСНОМ тие велат дека уште како гимназијалци во шеесетите и седумдесетите години од минатиот век биле прогонувани од бугарските власти само затоа што сакале да зборуваат на македонски јазик и да кажуваат дека се Македонци. И денеска, велат обајцата, нема голема разлика.

Стојан Георгиев е еден од основачите на ОМО Илинден-Пирин и денес почесен претседател. Тој вели дека уште во гимназијата во Петрич имал проблеми со тоа што сакал да каже дека е Македонец и со тоа што со дел од неговите соученици сакал да зборува на македонски јазик. Во тоа, вели Георгиев, во гимназијата најголем проблем му правела професорката по бугарски јазик.

„Па ние во затвор лежевме за Македонија, а за нас нема ни збор во тој Договор“, вели Георгиев.

И судбината на Стојан Герасимов е слична. И тој уште како младинец беше активен во борбата за правата на Македонците во Пиринска Македонија. Постојано бил под притисок да каже дека е Бугарин, ама тоа никогаш не го направил. Бил активен. Негови пријатели биле тепани од бугарските власти само затоа што пееле македонски песни, тој се побунил, пишувал пароли „Смрт на убијците, слобода за Македонците“ и завршил 4 години во затвор.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ЛЕВИЦА БАРА ИТЕН ПРЕКИН НА ПРЕГОВОРИТЕ СО…

ЛЕВИЦА НА СЕДНИЦА НА ЦК ГО РЕАФИРМИРА…

Каде исчезнаа 170.000 Македонци од Пиринска Македонија?

Бугарската ирационална и антимакедонска политика повторно исплива…

(Фото) Како на филм: Оперативно-тактичка вежба на…

Денеска, во Охрид се одржа демонстрација на…

(Во живо) Отварање на бугарскиот културно-информативен центар…

Следете го во живо отварањето на новиот…