Влада не можат да направат, ама циркус… Објавена содржината на новата бугарска декларација за Македонија

t

Новата бугарска декларација за Македонија која треба да се најде на гласање во бугарското Собрание содржи девет точки. Во нив се осудуваат, како што се вели, „антибугарските манифестации во Република Македонија“, „лажните и манипулативни изјави за бугарското минато во јавниот и политичкиот простор“, насилството врз Христијан Пендиков и се бара почитување на повелбите на ОН, принципите на ЕУ, ОБСЕ, Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Македонија од 2017 година и важноста на билатералните протоколи од состаноците на Мешовитата меѓувладина комисија од чл. 12 од 2019 и 2022 година. 

Документот интегрално го објави Бгнес.

„Повикувајќи ги институциите во Република Македонија, во духот на европските вредности и слободи, да се воздржат од одлуки и дејствија кои сериозно ќе ги нарушат односите меѓу двете земји и нивните граѓани,

  1. Категорично ги осудува актите на насилство и повикува на насилство врз Бугарите во Македонија, нивните организации и клубови, а особено тешкото злосторство против Бугаринот Христијан Пендиков и цврсто инсистира на преземање систематски мерки од сите институции за откривање и доведување сторителите пред правдата;
  2. Го осудува говорот на омраза во Македонија против локалните Бугари и Република Бугарија, како и неговите манифестации во политичката, јавната и медиумската средина. Ги повикува властите и институциите во Македонија да преземат сеопфатни, итни и ефективни мерки за борба против говорот на омраза и злосторствата од омраза во сите форми и манифестации против бугарските граѓани и граѓани со бугарски идентитет. Изразува целосна подготвеност да обезбеди каква било помош за постигнување на оваа цел, вклучително и заеднички со меѓународните партнери и институции;
  3. Го отфрла континуираното негирање, омаловажување и отклонување на одговорноста за постоењето на проблем со правата и безбедноста на Бугарите во Македонија;
  4. Приговор на трајно неспроведување на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Македонија од 2017 година и билатералните протоколи од состаноците на Мешовитата меѓувладина комисија од чл. 12 од 2019 и 2022 година;
  5. Изразува загриженост дека ескалацијата на антибугарската кампања во Македонија може да го загрози процесот на вклучување на Бугарите во Уставот на земјата, развојот на демократските процеси и институции во Македонија и нејзиниот пат кон членство во Европската Унија, што служи интересите на земјите од трети страни;
  6. Тој се противи на измените во Законот за здруженија и фондации од 2022 година, кои го дискриминираат и намерно го ограничуваат правото на здружување на Бугарите во Македонија. Овие промени може да ги попречат и предодредат активностите на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања формирана со договорот од 2017 година за одредени периоди и лица;
  7. Ги отфрла лажните и манипулативни изјави за бугарското минато во јавниот и политичкиот простор на Република Македонија и ги прифаќа како намерно влевање омраза против Бугарија и Бугарите;
  8. Нагласува дека заштитата на правата на бугарските граѓани и граѓани со бугарска самосвест во Македонија, исто така, мора да се гарантира преку целосна употреба на инструментите утврдени во преговарачката рамка одобрена од Европската унија и со одлука на Четириесет и седмото Национално собрание од 25 јуни 2022 година;

9. Ги повикува граѓаните, организациите и институциите во Македонија, кои се вистински посветени на демократските вредности и европскиот пат на земјата, да заземат јасен став и да инсистираат на потребната промена“, пишува во документот кој треба да биде изгласан во бугарското Собрание.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарија сепак го одложи влезот во еврозоната:…

Има формални критериуми за влез на секоја…

Шамар од Стејт департментот за Бугарија: Незаконски…

Акциите на бугарската влада за справување со…

(Видео) Крвава случка: Роми во Бугарија се…

Шест лица се повредени во масовната тепачка…

Снема залихи: Бугарската армија нема доволно муниција…

„Бугарија и бугарската преодна влада не подготвуваат…

Украина бара од Бугарија да ѝ даде…

Украина ја охрабрува Бугарија да ги даде…