Влада: Спречуваме ценовен шок на енергенсите со мерките за намалено ДДВ и акцизи

t

Владата во услови на светска криза и нарушувања на пазарот на храна и енергенси, донесе сет од 26 мерки за заштита на животниот стандард на граѓаните и спречување на ценовен шок.

Цената на енергенсите на нафта и нафтени деривати на светските берзи се менува на дневна основа, но со одлуките кои Владата ги донесе во однос на скалестото намалување на акцизата и намалувањето на ДДВ, се спречува ценовен шок. Како резултат на сите преземени мерки на Владата донесени во консултација со сите релевантни општествени чинители, во регионот имаме најниска цена на нафта и нафтени деривати.

Регулаторната комисија за енергетика ја следи состојбата на дневна основа и цената се определува врз основа на методологија која што е пропишана, во однос на цената на нафтата и нафтени деривати.

Промените на цената на енергенсите на светските берзи на дневна основа се резултат на светските случувања, пред сé воената агресија врз Украина, што влијае исклучително негативно и со далекусежни последици не само врз цената на енергенсите, туку и на цената на храната и останатите основни суровини.

Во таа насока сите мерки кои Владата ги донесе се за справување со овие предизвици и заштита на стандардот на граѓаните. Владата, ресорните министерства и институциите ја следат состојбата и делуваат за зачувување на општата благосостојба во услови на светска криза.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Зајкова: Пенов имаше успешни проекти за Скопје,…

Ристо Пенов никогаш не се оддалечил од…

(Видео) Мобилизираните руски регрути учат да пукаат…

Мобилизираните граѓани поминуваат обука за модерна борбена…

Рамнодушноста ја убива демократијата: Зошто наместо функционална,…

Зошто наместо функционална, имаме формална демократија?(6.) Политичка…

Скандал – “Кој сака нека им врти”:…

Броевите на мобилните телефони на британската премиерка…

Думата утре ќе пресече: Новите ентитети ќе…

Доњецката и Луганската народна република, Запорожје и…